Színvonalasabb onkológiai ellátás Nyíregyházán
Elkészült a Jósa András Oktatókórház új Onkológiai Tömbje. A betegellátás, a sugárterápián kívül, már az új épületben történik. Az új épületet ma Nyíregyháza polgármestere és az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa is megnézte.

Évente 1000–1200 új beteget látnak el a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Onkológiai Centrumában a mintegy 400 visszatérő, folyamatos kezelésben részesülő páciens mellett. Ezért is jelentős mérföldkő a hazai egészségügy történetében, hogy a Jósa András Tömbkórház Projekt keretében felépült új Onkológiai Tömbben minden feltétel adott lesz a 21. századi színvonalú betegellátáshoz. A fejlesztés az Országos Onkológiai Intézet szakmai támogatása mellett valósult meg.
Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa azt mondta: Nyíregyházán az onkológiai ellátáshoz minden egy helyen rendelkezésre áll, csökkenhet a várakozási idő.

– A kormányzat terve szerint prioritást kap az onkológia. Le lehet szorítani a kivizsgálást 2-3 hétre, és a daganatok kb. 80–90 százalékának az ellátása helyben, a létező legmagasabb szinten lehetséges – mondta dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa. – A nagyon ritka, vagy speciális kezelési formákat pedig, értelemszerűen, fogadja az országos intézet.

További képekért kattintson a fotóra!

Az Onkológiai Tömb új CT szimulátora pontosabb diagnózist biztosít, a két új lineáris gyorsító tervezőrendszere, a sugárzásmérő berendezések és a testüreg besugárzásához használatos eszközök pedig pontosabb, az élő szöveteket jobban kímélő és kevesebb mellékhatásokkal járó kezeléseket tesznek lehetővé, így jobb életminőséget biztosítanak a betegek számára.

– Ezzel az új műszerparkkal még inkább ki tudjuk teljesíteni azt az elvárást, ami meg is fogalmazódott itt az Országos Onkológiai Intézet irányából is – mondta dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. – Meg tudunk felelni azoknak a feltételeknek, amelyek miatt ez a beruházás létrejött. A meglévő tapasztalatainkat most szeretnénk még inkább kiterjeszteni.
Dr. Kovács Ferenc polgármester azt mondta: az 1,8 milliárd forintos beruházás óriási jelentőségű.

– Nagy eredménynek és nagyon fontosnak tartom, mert a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a daganatos megbetegedések fordulnak elő a leggyakrabban – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester. – Az új beruházás eredményeként Nyíregyházán biztosított a legmagasabb színvonalú betegellátás.
A betegellátás, a sugárterápián kívül, már az új Onkológiai Tömbben történik.

F. A.