Városnap – Programok a Kossuth téren
Nyíregyháza újratelepítésének 262. évfordulója alkalmából rendeztek több napon át tartó Városnapot a településen. Az ünnepi közgyűlést követően ünnepi hangversenyt rendeztek a Váci Mihály Kulturális Központban, majd szombaton Nyíregyháza belvárosában fogadták színes, kulturális és szórakoztató programok az érdeklődőket.

Ünnepi hangversennyel tisztelegtek Nyíregyháza újratelepítésének 262. évfordulója előtt a Váci Mihály Kulturális Központban. A koncerten közreműködött a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar Paul Breidenstein, Iserlohn város zeneigazgatója vezényletével, Andreas Hering zongoraművész, az Iserlohni Zeneiskola tanára, de játékával kápráztatta el a közönséget Fátyol Rudolf hegedűművész is, a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmonia igazgatója. A hangversenyen felcsendült Beethoven c-moll zongoraversenye és több ismert zenemű is.

Szombati programok

A városnapi programok szombaton folytatódtak Nyíregyháza belvárosában, ahol modern- és néptáncbemutatók fogadták a nagyszínpad közönségét. Nyíregyháza belvárosa az újratelepítés tiszteletére színes kavalkáddá vált: az érdeklődőket civil kultúrpiac, kézműves és iparművészeti termékek bemutatója és vására, valamint gasztroudvar fogadta. A Városnapon kettős jubileumot is ünnepelt Nyíregyháza, hiszen Iserlohnnal 25, Szatmárnémetivel pedig 15 éve ápol testvérvárosi kapcsolatot.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, ez egy érdekes városnapi ünnepségsorozat, hiszen Nyíregyháza együtt ünnepel testvérvárosaival, Iserlohnnal és Szatmárnémetivel. Ez a kettősség a forgatagban is érvényesül, hiszen ott is cél az, hogy az emberek megismerjék másik nemzet szokásait, hagyományait.
A legkisebbeknek népi játékokkal és kézműves foglalkozásokkal kedveskedtek Nyíregyháza újratelepítésének 262. évfordulója alkalmából a szervezők.

Programok még a Hősök terén is fogadták a Városnapra látogatókat, ott buborékfújók és képzőművészek mutatták be alkotásaikat.

Mikita Eszter–Szoboszlai Tibor