Szinte hihetetlen: nyíregyházi siker a  Bocuse d’Or európai válogatóján!

Különdíjjal és az előkelő hatodik hellyel zárta a Bocuse d’Or európai válogatóját a magyar csapat, amely így továbbjutott a lyoni döntőbe. A magyarok az északi konyha alapanyagait ötvözték a hazaival. A magyar csapatot a nyíregyházi Hunguest Hotel Sóstó séfhelyettese, Kelemen Roland vezette! 

Roland commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, a coach pozícióját pedig a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be. A csapatelnök (és egyben kóstolózsűri) a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronzszobrot hozhatta haza Lyonból.

A nyíregyházán, a Hunguest Hotel Sóstóban dolgozó Kelemen Roland séf így nyilatkozott az elkészített ételekről:

- A haltányérunk az  "Arktikus ízek Európa középéről"  címet kapta. Ezek az alapanyagok nem ismertek a magyar gasztronómiai kultúrában, így nagy kihívás volt elkészíteni őket, harmóniát teremteni a magyar hagyományokkal és alapanyagokkal. Szerettük volna megőrizni a hal természetes formáját, és kiegészíteni a hagyományosan készített tengeri herkentyűkkel. Ráadásként egy körettel szerettük volna megünnepelni a magyarságot.

A húsos tányérunkkal is a különlegességre törekedtünk. A norvég rénszarvast „becsábítottuk” a magyar erdőbe, és olyan nagyon természetes alapanyaggal párosítottuk, mint a különleges, "som" nevű piros bogyónk és az egyik leghíresebb magyar termék a kacsamáj.

Az első ötletünk az volt, hogy norvég rénszarvast „vigyük el” a magyar erdőbe. Természetesen magyar környezetet teremtettünk azért, hogy fokozzuk a szarvasok egyediségét. Az ételhez felhasznált Aquavit (*köménymaggal és gyógynövényekkel ízesített pálinkaféle - szerk.) különleges ízvilágát szerettük volna kiemelni, és egyben összehozni a nagymamáink konyhájából ismert gombóccal, hogy élvezzük az ánizs és a friss citrom ízét.

Különdíj és VI. helyezés lett a magyar csapat jutalma 

Az idei évben is a skandináv országok taroltak a versenyen, ugyanis az első helyezett Dánia, a második Svédország, a harmadik pedig Norvégia lett.

A versenyen ugyanakkor a magyar csapat is helytállt, mert megnyerte a legjobb tálnak járó különdíjat és az előkelő hatodik pozícióban végeztek.  

Ez azt jelenti, hogy a magyar versenyzők magabiztosan kvalifikálták magukat a lyoni döntőre, amelyet 2025 januárjában rendeznek majd meg.

A magyar csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert tagjai csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában. Sikerükben fontos szerepet játszott a Magyar Bocuse d’Or Akadémia felkészítése, valamint olyan elismert szakemberek segítsége, mint Széll Tamás, Vomberg Frigyes és a norvég Christian André Pettersen.