Színházi szilveszter Legénybúcsúval a színpadon, zenés vacsoraesttel a Szindbádban

Eseménydús december áll a Móricz Zsigmond Színház társulata előtt: két bemutatót, egy Puccini szerelmeiről szóló, még nálunk nem látott különleges komolyzenei standup előadást és az ünnepi ajánlatban már futó sikerdarabokat is kínálnak színházrajongóknak, akik az óév utolsó napján is felkereshetik teátrumunkat.

A premierekről, az ünnepi műsorról, valamint a szilveszteri színházlátogatással akár össze is kapcsolható Szindbád zenés vacsoraestről is beszélgettünk Kirják Róbert igazgatóval, aki biztató hírekkel szolgált.

– Mozgalmasnak tűnik a december, a szilveszterrel bezárólag 11 színdarabot 28 előadással állíttok színpadra, közülük kilencet karácsony és szilveszter között. Idén is nagy az igény az ünnepi időszakban és szilveszterkor is a színházi előadásokra?

– Rengeteg megkeresés érkezett a nézők részéről, hogy nagyon szeretnék a két ünnep közti nyugalmas időszakot és a szilvesztert is színházzal tölteni, kicsit kikapcsolódni, így a tavalyi kényszerű téli szünet után – mely nagyszínpadi és kamara előadásainkat érintette –, visszatérünk a korábbi hagyományhoz.

– Sietnie kell, aki szeretne még jegyet váltani?

– Igen, a kitűzött kilenc előadásból öt már most telt házas, így ha valaki nem szeretne lemaradni, minél hamarabb keresse fel a jegyekért honlapunkat vagy jegyirodánkat!

– Úgy tudom, lezárult már a bérletezési időszak. Milyen eredménnyel?

– Igen, november elején zártuk, és örvendetesen pozitív számunkra, hogy szinte minden kategóriában növekedett bérleteseink száma. A nagyszínpadon például 11, a kamarában 27, a gyermekbérleteknél 28 százalékkal.

– Melyik decemberi előadástól vársz nagy sikert?

– Igazából mindegyiktől. Egy kuriózummal kezdem: december 15-én, pénteken 19 órától  Bősze Ádám  zenetörténész, zenei antikvárius, műsorvezető komolyzenei standupját: a „Nagy zenészek, nagy szerelmek” – Puccini-epizód  címmel láthatják az érdeklődők a nagyszínpadon. Puccini komoly és komolytalan szerelmeiről, a mester házasságáról, az azt övező mámorról, keserűségről és tragédiáról szól. Bősze Ádám még nem járt színházunkban, és nyilván némi kockázata is van meghívni egy ilyen produkciót, de nagyon bízunk benne, hogy sok, a kuriózumokat kedvelő színházrajongó lesz kíváncsi rá, hiszen komolyzenei standupot még sosem láthattak Nyíregyházán. Mi most ilyet is kínálunk! 

Két nagyon várt bemutató is decemberben kerül közönségünk elé. A nagyszínpadon Georges Feydeau, a bohózatok francia mesterének népszerű klasszikus vígjátéka, a Bolha a fülbe, amit akár a félreértések vígjátékának is nevezhetünk. A Mészáros Tibor rendezésében, Illyés Ákossal a főszerep(ek)ben színpadra állított mű nem kíméli majd a nézők rekeszizmait, garantáltan kacagtató előadás lesz.

Sam Holcroft Családi játszmák című komédiája 2015-ben a londoni Nemzeti Színház nagy sikere volt, később számos társulat vitte sikerre. Minden bizonnyal nálunk is megnevetteti majd a nézőket Rák Zoltán rendezésében, aki az egyik főszereplője is az előadásnak. Olyan formai elemei is lesznek, amilyeneket még nem látott a nyíregyházi publikum. A családi ünnepre összejött rokonság találkozása során frusztrációk, kényszerképzetek, rokonszenvek és ellenszenvek kerülnek felszínre, ahogy a különböző életformák és gondolkodásmódok egy asztalhoz kényszerülnek. A darab azonban több ennél: közös komédia és cinkos játék is a közönséggel. A többi maradjon titok a bemutatóig.

– A Családi játszmákat a Bárány Frigyes Stúdióban mutatjátok be, ahol viszonylag kevés felnőttelőadás volt eddig.

– Az elmúlt évadokban bemutattunk itt már felnőttelő­adásokat, olykor tudatosan, olykor kényszerből használtuk helyszínként, és jól vizsgázott.

– Ahogy látom, a gyerekeknek is kedveztek, hiszen a Bogyó és Babóca történetéből december 2-án is volt és 28-án is lesz több bérletszünetes előadás, majdnem mind már telt házas.

– Mondanám, hogy váratlan dolog, hiszen ilyenre még nem volt példa. De abból a szempontból nem váratlan, hogy a Bogyó és Babóca népszerűsége elképesztő a kisgyerekes családok körében, így nem győzzük keresgélni az időpontokat, mikor tudnánk még műsorra tűzni.

– Beszéljünk a szilveszterről is!

– A korábbi évekhez képest újdonság, hogy sikerült megállapodni a Szindbád Bisztróval, így közösen hirdetünk meg egy komplett és komplex színházi szilveszteri műsort a Legénybúcsú előadásunkhoz kapcsolódva. A teátrumi kezdést megelőzően (külön vacsorajegy váltásával) 18 órától már várják a vendégeket a Szindbádban, ahonnan – akik rendelkeznek megváltott színházjeggyel – átjönnek megnézni Szente Vajk közönségkedvenc vígjátékát. Majd a bisztróban svédasztalos szilveszteri vacsorával folytatódik az est, színművészeink közül pedig Gulácsi Tamás, Gulyás Attila, Kiss Eszter Júlia és Kosik Anita zenés műsorukkal szórakoztatják a résztvevőket. Mint ismert, valamennyien kiválóan énekelnek, minden bizonnyal jó hangulatot teremtenek majd. Ami még különlegessége a Szindbád szilveszterének, hogy a földszinten szórakozók csendesebb, zongorazenés vacsora részesei lesznek, az emeleti rendezvényteremben pedig igazi bulihangulat, táncolós est várja az oda látogatókat.

– Hogyan zárja az évet a teátrum?

– Így, az év vége felé már látjuk, hogy amit terveztünk és ami megvalósult, szinkronban van egymással. Sok előadásunk volt, melyeket nagy közönségsikerrel, telt házzal játszottunk és játszunk a mai napig. Nagyon takarékosan gazdálkodtunk, de kedvezőbben változtak az energiaárak is, és megkaptuk az önkormányzattól azt a stabil alapot, amit a korábbi években. Így most sokkal optimistábban állhatunk a jövőhöz, mint egy éve ilyenkor.

(Szerző: Kováts Dénes)