Tudatos, kétszeres ellenőrzés az ipari park szennyvizeinél

Mint ismert, az elmúlt másfél évben három jelentős nagyfoglalkoztató is jelezte beruházási szándékát Nyíregyházán, amely kiegészült a távozó Electrolux „helyére” érkező svéd Qvantum hőszivattyúgyárral. A dél-koreai, szeparátorfilmet készítő W-Scope javában építkezik a Déli Ipari Park területén, a német Boysen fém tartó-takarólemezeket gyárt majd, míg az iparágban világszinten TOP tízes kínai Sunwoda akkumulátorokat az elektromos meghajtású gépjárművekhez, a zöldátállás jegyében.

Szerkesztőségünk a vízzel-szennyvízzel kapcsolatos kérdéseket tette fel az ipari park közcélú infrastruktúra tervezését végző FőMTERV – A-Stúdió Tervező Konzorcium képviselői felé. Az alábbiakban a tervezők által küldött válaszokból szerkesztett részletes információkat olvashatják.

Nemrégiben több cikkben mutattuk be annak hátterét, hogy ez a vállalatóriás (Sun­woda) a környezetvédelmi normákat meny­nyire kiemelkedő szempontnak tartja, illetve utaltunk rá, hogy magyarországi tervező cégek is segítik a kontroll, a folyamatos számon kérhetőség megvalósulását.

Kétszeres garancia

Ezúttal a vízipari tervező cég válaszolt a szennyvízkibocsátással kapcsolatos felvetéseinkre. Eszerint – konkrétan a Sun­woda cégre vonatkozó kérdésünkre válaszolva – olyan kettős monitoring rendszer kerül kialakítása, amely dupla védelmet jelent arra az esetre is, ha bármi oknál fogva átmenetileg a gyártás során keletkezett szennyvíz nem a tervezett paramétereknek megfelelő lenne.

Tisztítás, két lépcsőben

A vízipari tervező cég rámutatott, eleve kétszeres, egymástól független technológiájú tisztítást követően jut majd a felhasznált víz (gyárban keletkezett szennyvíz) vissza a természetbe. (Hogy pl. a Sunwoda cég vállalásai szerint milyen vizet használna, ebből mennyi lehet az ún. „szürkevíz”, az eleve tisztított szennyvíz, azzal korábbi cikkeink egyikében foglalkoztunk részletesen.) Mindez azt jelenti, hogy az adott cég (esetünkben a Sunwoda) eleve saját rendszerében és területén előtisztítja az általa felhasznált vizet (a gyárban keletkezett szennyvizeket), mely már előtisztított szennyvízként a közcsatornán keresztül (de még az ipari parkon belül) a közműudvari (akár nevezhetjük úgy is: központi) szennyvíztisztítóba kerül, ahol pedig az összes, a területen lévő gyártó szennyvizét kezelik. E második tisztítás után kerül majd vissza a természetes vizekbe, a vonatkozó környezetvédelmi előírások figyelembe vételével.

Újdonság: plusz mintavételi hely

A rendszer újdonsága nem is a folyamatban, hanem annak ellenőrzésében érhető tetten, ami lehetővé teszi a szinte azonnali beavatkozást. A tervek szerint ugyanis mintavételi hely épülne ki azon a ponton, amelynél a cégek területét elhagyja a szennyvíz. Ez konkrétan a gyár kivezetésénél lenne, ahol olyan mintavételi pontot alakítanának ki, hogy az akár 0–24 órában automatikusan vett mintákból szolgáltathat adatokat a kibocsátott (még egy újabb tisztítás előtti) szennyvíz állapotáról. Egyes paraméterek mérése folyamatosan online történik, más paraméterek mérése mintavételezést követő vizsgálatokból meghatározott.

Vésztározó plusz megoldásként

Miért fontos ez? Ha ugyanis bármilyen rendellenesség, nem várt, megnövekedett szennyezőanyag-koncentráció lenne tapasztalható a nyersszennyvíz mintájában, szinte azonnali cselekvésre van lehetőség. Kiépül ugyanis a közműudvari tisztítórendszer részeként (amely, mint tudjuk, a második fázis), annak különálló lépcsőjeként egy úgynevezett vésztározó, és egy azt megelőző vegyszeres kezelés. Ezzel a különálló, de a teljes tisztítási technológiába integrált lépcsővel lehetővé válik a koncentráltabb és többféle nehézfém és egyéb extrém, nem várt szennyeződés eltávolítása is. Ezzel a különálló, de integrált lépcsővel a közműudvari közös tisztító tisztítási hatásfokát is biztosítjuk.

Rendszeres, pontos ellenőrzés

A vízipari tervező cég részletezte, ma már olyan technológiák állnak rendelkezésre, hogy speciális mérőberendezéssel molekula szinten lehet szkennelni számos szennyezőt, ami a szennyvízben van. A tervek szerint első lépcsőben rendszeresen, majd alkalomszerűen figyelik a minőséget. Mindez rendszeres, 24 órás átlagmintázást jelent az adott napokon. S természetesen, ha gond van, a közüzemi csatorna üzemeltetője (jelen esetben a Nyír­­ségvíz Zrt.) azonnal be tud avatkozni, s indulhat a fentebb részletezett extra megoldás. Egyben akár a hatósági fellépés, hiszen eljárás kezdeményezhető az ellen, aki nem a vállalt határértéken bocsát ki.

Az aktuális beruházást megalapozó, előkészítő egységes környezethasználati engedélyeztetési eljárás (IPPC) dokumentációjának összeállítása most zajlik. A Sunwoda ezen dokumentációban rögzíti majd a BAT (elérhető legjobb technika) vállalásait a környezetvédelmi határértékek vonatkozásában. Az IPPC dokumentumban leírtak betartatása a cél, amihez hozzájárul a Nyíregyházán külön is megerősített monitoring rendszer, amely működésében független az adott gyártótól – (a szerk. megj.).

Egyedülálló online rendszer

A tervező kiemelte, hogy az egyedülálló, konténerizált, nyers szennyvizet a közműudvari szennyvíztisztító telep előtt mérő online rendszer, mely nonstop mérheti és gyűjtheti az információt, egyszerre közvetetten védi a környezeti elemeket – beleértve a felszín alatti vizeket – és ezáltal a lakosságot, s természetesen a tisztítás­technológiai berendezéseket is. Egy biztos: Nyíregyházán egyértelműen a többlet biztosítékokban gondolkodnak, megnyugtatva ezzel a szakmát és a közvéleményt is.

Óriási kínai akkumulátorgyár épül Szlovákiában

Óriási, akár 1400 embernek munkát adó akkumulátorgyárat épít egy kínai cég a szlovákiai Nagysurányban – számolt be róla a napokban az infostart.hu. A gyár építését a tervek szerint jövőre kezdik meg, a termelés teljes beindítása 2026-ra várható.

A dél-szlovákiai Nagysurányban készülő ipari parkot a korábbi kormányok a német Volkswagen csoportnak is felkínálták, hogy ott akkumulátorgyárat építsen. A német autóóriás azonban a milliárdnyi eurós értékű akkugyár helyének kiválasztásában már régóta hezitál, az ipari parkba ezért egy másik, kínai befektető érkezik. Az elektromos autókba szánt akkumulátorok gyártásába végül a kínai Gotion cég és a szlovákiai InoBat Auto közös vállalata fog bele, amely egy 65 hektáros területen építi meg az üzemet. – Az üzem termelési kapacitása kezdetben évi 20 gigawattóra lesz, de ez idővel akár a kétszeresére is bővíthető. A gyár építését a tervek szerint jövőre kezdik meg, a termelés teljes beindítása 2026-ra várható, az alkalmazottak száma pedig eléri majd az 1400-at – derült ki abból az egyetértési nyilatkozatból, amelyet Robert Fico kormányfő és Denisa Saková gazdasági miniszter írt alá a Gotion InoBat Batteries vállalattal. A gazdasági tárca vezetője úgy fogalmazott, hogy egy gigaüzemről van szó, amely kulcsfontosságú az autóipar és az elektromobilitás jövője szempontjából nemcsak Szlovákiában, hanem egész Európában. A vállalat célja, hogy Szlovákia legfejlettebb, szén-dioxid-kibocsátás nélküli akkumulátorgyárát építse fel. A beharangozott gigagyár szlovákiai megépítése helyi szinten támogathatja a teljes gyártási folyamat fenntarthatóságát, az alapanyagoktól az akkumulátorok újrahasznosításáig. Ugyanakkor a gyár teljes ellátási láncába számos szlovákiai vállalatot be lehet vonni. A Szlovákiai Autóipari Szövetség is úgy véli, hogy a nagysurányi akkumulátorgyár rendkívül pozitív hatással lesz a szlovákiai autóiparra.

(Forrás: infostart.hu)