Színes programok, plusz buszjáratok az ünnepnapon
Fotó: Kohut Árpád

Idén is több helyszínen, színes programokkal készül az önkormányzat államalapító Szent István ünnepére. A logisztikára is gondoltak: aki a közösségi közlekedést választja, könnyebben éri el a rendezvényeket és otthonát. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2022. augusztus 19-ei számában.)

Az ünnepi műsornak 17 órától ezúttal a Váci Mihály Kulturális Központ biztosít teret, ahol a polgármesteri köszöntőt és a kenyérszentelést követően az is kiderül, ki lesz a város új díszpolgára. Az ünnepi műsort a Cantemus kórus adja, mondhatni „lendületből”, hiszen aznap este fél nyolctól énekelnek a fesztivál gálakoncertjén az arénában. A program 19.30-tól a Kossuth téren folytatódik, ahol a Swing a’ la Django fellépése után Pápai Joci ad nagykoncertet, a 21.30-as tűzijáték előtt.

Plusz betétjáratok a be- és hazajutásért

A belvárosi koncertek és tűzijáték után az önkormányzat kérésére a Volánbusz többletjáratokat biztosít a lakótelepekre való gyors eljutás érdekében. A szokásos vasárnapi (ünnepnapi) menetrenden túl, mely eleve sok helyről hozhatja a közönséget a főtérre, a 7-es és a 11-es plusz betétjáratokat nyújt. A hazaúton például: a megyei bíróságtól 21.55-kor 11-es járat indul, míg az Országzászló térről a 7-es járat 21.55-kor. A két autóbusz a Kodály Zoltán Általános Iskolától 22.00 után indul tovább Jósaváros, valamint Örökösföld felé. A külső városrészekből az Autóbusz-állomásra, illetve onnan induló járatokkal biztosított a be- és hazajutás, szinte valamennyi vonalról. Részletes kiegészítő menetrend a nyiregyhaza.hu és a nyiregyhaza.volan­busz.hu oldalon.

Ünnep a skanzenben

A Sóstói Múzeumfalu is változatos programokkal, ingyenes belépéssel készül az ünnepre, úgy, hogy a család apraja-nagyja találjon kedvére valót. 10.30-kor beindul a matolcsi szárazmalom, 11.00 órától az Ákom-Bákom Bábszínház várja az érdeklődőket. Az új kenyér ünnepén a kovászos kenyerek is megmérettetnek, ennek az eredményhirdetését 12.00 órakor tartják. 13.00 órakor egy valamikori aratóbál hangulatát varázsolja a színpadra a Szabolcs Táncegyüttes, 14 órától hálaadó istentisztelet és kenyéráldás veszi kezdetét, 15 órától pedig solymászbemutató. A Nagyhalászi Magtárban vendégül látják a Kincses Kamra csapatát, akik a hagyományos-kovászos kenyérsütés szerelmesei. A falusi vásárban kedvére válogathat mindenki a kézműves portékák között. Egész nap forog a kosaras körhinta a faluközpontban, a barabási iskolaudvaron népi játszóudvar várja a gyerekeket, de az íjászatban is próbára teheti mindenki a tudását. Lesz még kenyérkóstoló és finom töltött káposzta is.