Szilágyi Tibor rendezése a Rózsakertben - Több mint száz filmben játszott
Több mint száz filmben játszott

Nyitott ablakot dönget, aki szeretné megnézni a Nyitott ablak című vígjátékot, hiszen Szilágyi Tibor rendezésében a Veszprémi Petõfi Színház társulata adja elő a Zenés VIDOR Nyár versenyprogramjában a Rózsakert Szabadtéri Színpadon.

 

A július 6-án színre kerülő produkcióról a Kossuth-díjas színész-rendezőt kérdeztem.

– Ezt a darabot több mint 21 éve megrendeztem már a veszprémi színházban Vándorfi Lászlónak, az akkori igazgatónak a felkérésére. Nagy sikere volt. Oberfrank Pál, a jelenlegi igazgató azzal bízott meg, hogy állítsam ismét színpadra a művet, ami most, 21 évvel később jobban sikerült, mint az előző – mondta Szilágyi Tibor a rá jellemző humorral. – Bár Nóti Károly többnyire zenés vígjátékokat írt, de komoly társadalomkritikát is tartalmaznak ezek a művek. Gondoljunk csak a Hippolyt, a lakájra, amelyikben a szemétszállításon meggazdagodott Schneider az arisztokratákat utánozva lakájt fogadott fel, holott még késsel-villával enni sem tudott. A Nyitott ablak című darabban a kisváros polgármestere mindent elkövet, hogy egy katonai egység telepedjen meg Szerdahelyen, így szeretne ugyanis szert tenni egy „hadseregre”. Csakhogy a katonák megjelenését követően őrületes konfliktusok születnek. A nyitva hagyott ablakokon beszöknek a cselédlányokhoz, így a polgármesterék szakácsnőjéhez is, aminek baba lesz a következménye. A város vezetője kifelé erkölcscsősz. Nagy erőkkel keresik az apát, amiből sok komikus helyzet adódik. Kiderül a hadseregről, hogy minél magasabb pozíciót tölt be valaki, annál alkalmatlanabb a feladatára.

Több mint száz filmben játszott

Mint elmondta, roppant tehetséges fiatal színészek is játszanak az előadásban – köztük egyetemi hallgatók. Novotnyt, a bakát, aki bajtársát az apaság vállalásától akarja megmenteni, de mindent és mindenkit összekever, Gaál Attila Csaba alakítja, a polgármestert Nyirkó István, a feleségét Varga Szilvia és Módri Györgyi felváltva hozza; a lányuk Széles Flóra, a megesett Mariska Bori Réka, Erzsi Dér Mária, a hadnagy pedig Lukács Dániel. Nagy zenekar kíséri a színészeket, akik remek dalokat énekelnek. A hamarosan 54. évadát kezdő Szilágyi Tibor nemcsak rendez, de sok darabban játszik is az ország jónéhány teátrumában. Az előző évtizedek alatt közel 200 szerepet, zömében főszerepet alakított, s filmjeinek a száma is meghaladja a százat. Egyik legnagyobb sikerének tartja a Deficit című Csurka István-darabban nyújtott alakítását. A 600 személyes Pesti Színházban 387-szer játszotta. Ahogy szokta mondani: „Ennyi rokonom nincs.” Ráadásul ezt a művet meg is rendezte Zentán. Filmek terén is roppant széles a spektrum a Hideg napoktól az Üvegtigrisig. A híres rendőrkutyáról, Kántorról készült hatrészes bűnügyi televíziós sorozatot máig gyakran vetítik. Névrokonok lévén én sem hagyhattam ki, hogy ne érdeklődjek a forgatásról.

„Magán nőttem fel”

– Sátori Géza főhadnagyot, a „kisfőnököt” játszottam benne – válaszolta. – Nagyon érdekes, hogy akkor ugyan még nem ismertem, de a feleségem lánykori neve dr. Sátori Anna. Kántort egy Tuskó nevű kutya „játszotta”. A Bakonyban forgattunk, ahol egy alkalommal nekem viszonoznom kellett a lövést. Tuskót megzavarta, hogy idegen kézben van a pisztoly, s megkapta a lábam, ami miatt sánta voltam három hétig. Mondtam is neki: „Kolléga úr! Pont engem, aki annyira tisztelem magát!” Nagyon gyakran előfordul, hogy meglett, ősz emberek jönnek oda hozzám, s mondják a Kántorban nyújtott alakításom kapcsán: „Jaj, művész úr! Magán nőttem fel.”