Szijjártó: Célunk új piacokat szerezni a magyar vállalatoknak
Szijjártó: Célunk új piacokat szerezni a magyar vállalatoknak

Fontos cél, hogy az évtized végére a magyar cégek külföldi beruházásokból legalább annyi forrás kerüljön vissza a magyar gazdaságba, mint amennyi profitot a külföldi vállalatok Magyarországról kiutalnak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Oroszországban.

A tárcavezető kiemelte, hogy a kormány ennek érdekében minden szükséges döntést meghozott: az Eximbank hitelei, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vissza nem térítendő támogatásai biztosítják a beruházások finanszírozási hátterét.

Új korszakba lép a magyar gazdaság, amikor új céljaink és feladataink vannak. Az, hogy minél több magyar vállalat hajthasson, hajtson végre beruházásokat külföldön, és ezáltal új piacokat szerezzenek maguknak

– közölte.

Szijjártó Péter látogatást tett a Sanatmetál Kft. magyar egészségipari cég három éve létrehozott obnyinszki gyárában, amelyben most újabb kapacitásfejlesztés zajlik 1,3 milliárd forint értékben. Ennek keretében az üzemet új térdprotézis-komponens gyártósorral bővítik. Így az itt előállított termékek helyi gyártásúnak minősülhetnek majd, és újabb értékesítési csatornák nyílnak meg az orosz és az eurázsiai piacokon egyaránt.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság az elmúlt tíz évben jelentősen megerősödött. „Tíz éve még az Európai Unió szégyenpadján ültünk, ma pedig már az egyik legdinamikusabban fejlődő európai gazdaság a magyar” – fogalmazott.

Mint mondta,

ezt a „folyamatos beruházási rekordok” bizonyítják, amelyek lendülete a tavalyi rendkívül nehéz évben is kitartott.

A miniszter szerint ahhoz, hogy hazánk az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon, „sok csatát kell megnyerni” a külföldi vállalatok magyarországi beruházásai és a magyar cégek külföldi terjeszkedése terén egyaránt.

Aláhúzta, hogy utóbbi projektek egyik fontos célpontja Oroszország, amellyel Magyarország „pragmatikus, kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködést” alakított ki. Ebből az egész nemzet sokat profitál, ugyanis folyamatos sikertörténetek szegélyezik a kétoldalú együttműködést – tette hozzá.

A látogatáson Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter és Farkas József, a vállalat ügyvezetője is részt vett.

 

hirado.hu