Szigorú szabályok a bíróságon – Egy gyűjtődobozba várják a beadványokat Nyíregyházán

Szünetel a személyes ügyfélfogadás és a személyes ügyfélsegítő nap a Nyíregyházi Törvényszéken és a hozzá tartozó járásbíróságokon. A Bocskai utcai épületben egy gyűjtőedényt helyeztek ki, ide lehet bedobni a különböző beadványokat minden hétköznap reggel nyolc és délután négy óra között.

 

Hétfőtől nem tartanak személyes jelenlétet igénylő nyilvános üléseket és szünetel a kezelőirodákon a személyes ügyfélfogadás a bíróságokon. A büntetőügyekben a vádemelés után a tárgyalást és nyilvános ülést április 5-e utáni időpontra kell kitűzni, illetve a már kitűzötteket akkorra kell elhalasztani, feltéve, hogy „az eljárási cselekmény telekommunikációs eszköz útján nem tartható meg”. A polgári és közigazgatási perekben az érdemi tárgyalást is lehetőség szerint online módon kell megtartani, ha ennek feltételei nem biztosítottak, akkor a tárgyalás megtartása helyett a nyilatkozatokat a bíróság írásban vagy a személyazonosítást lehetővé tevő elektronikus eszköz igénybevétele útján szerzi be.

Szabályok Nyíregyházán

„A Nyíregyházi Törvényszéken és a hozzá tartozó járásbíróságokon 2021. április 5-ig a személyes ügyfélfogadás és a személyes ügyfélsegítő nap szünetel. Az ügyfelek a beadványaikat postai úton, elektronikus formában, illetve a bíróságokon kihelyezett gyűjtőládába dobva juttathatják el a bíróságokra” – mondta dr. Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.

A Nyíregyházi Törvényszék előterében elhelyezett gyűjtőládába minden hétköznap reggel nyolc és délután négy óra között lehet bedobni a beadványokat.

Online ügyintézés

A járvány miatt egyre nagyobb hangsúlyt kap mindenhol az online ügyintézés, így a bíróságokon is. Az internetes felület használatához egy segítő videóit is készítettek, amit bárki elérhet a törvényszék honlapján.