Szibériai csárdás Nyíregyházán
Tasnádi István Szibériai csárdás című darabját próbálja a Móricz Zsigmond Színház társulata. Az ősbemutatóval az I. világháború kitörésének és a Csárdáskirálynő bemutatójának 100. évfordulójára emlékeznek. A látványos zenés romantikus játék rendezője Tasnádi Csaba.

Tasnádi István Szibériai csárdás című művét március közepén kezdték próbálni a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. A zenés romantikus játékot az I. világháború kitörésének és a Csárdáskirálynő bemutatójának 100. évfordulója ihlette.

 

FOGOLYTÁBORBAN ADJÁK ELŐ AZ OPERETTET

 

Történelmi tény, hogy a Csárdáskirálynőt nem csupán színházak színpadán, hanem fogolytáborokban is bemutatták.
– Sok zenész, művész került Szibériába, ahol a maguk és társaik szórakoztatására színjátszó kört alakítottak, a díszleteket maguk ácsolták, a jelmezeket maguk készítették, fejből írták a kottákat és a szövegkönyvet – mondta Tasnádi Csaba, az előadás rendezője. – A Szibériai csárdás című darabban is eljátsszák a Csárdáskirálynőt, egy beígért fogolycsere transzport reményében állítják az operettet színpadra. A túlélés egyik eszköze volt a művészet. Ebből a múlhatatlan becsű darabból merítettek erőt ahhoz, hogy bízzanak abban, hogy hazamehetnek.

 

FÉRFIAK NŐI SZEREPBEN

 

Mivel a fogolytáborban nem voltak nők, Szibériában a Csárdáskirálynő női szerepeit is férfiak játsszák. A komoly témájú darab jelenetei így válnak komikussá.
– Nem női szerepet játszom a darabbeli Csárdáskirálynőben, de akivel most próbáltam egy tánc duettet, Gulácsi Tamás, ő női szerepbe bújik – mesélte Rák Zoltán színművész. – Tamás egy fejjel magasabb nálam, és – gondolom – még magas sarkú cipő is lesz rajta, úgyhogy nagyon érdekes helyzet lesz, és ilyenekkel tele lesz az előadás.

 

BEMUTATÓ ÁPRILIS 25-ÉN

 

Tasnádi István Szibériai csárdás című zenés romantikus játékát április 25-én szombaton mutatják be a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán.

F.A.