Szertelen napot tartanak Nyíregyházán

Egy, az ifjúság körében végzett felmérés eredménye szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Nyíregyházán több fiatal próbálja ki a kábítószereket, mint az ország más pontján. Az önkormányzat ezért is tartja fontosnak azt, hogy tegyen azért, hogy a városban a fiatalok tisztában legyenek a kábítószer-használat reális veszélyeivel, és ne nyúljanak a droghoz. Nyíregyházán a kábítószerügyi egyeztető fórum a szakemberek, a rendőrség és civil szervezetek összefogásával nyújt segítséget ahhoz, hogy a fiatalok ne váljanak drogfogyasztóvá.

– Számos oka lehet, amiért egy fiatal kipróbálja a kábítószert, de úgy véljük, hogy sokszor a kíváncsiság az ok, az, hogy kitöltsék az unalmas órákat, vagy hogy feszültséget vezessenek le, sokszor pedig azért, mert a másik is ezt csinálja – mondta dr. Erdélyi Ágnes, a NYÍRKEF szakmai elnöke. – Mi szeretnénk alternatívákat mutatni, hogy a másikkal, a társakkal másfajta programokat is lehet csinálni, ami űzi az unalmat, csökkenti a feszültséget, és a kíváncsiságot is kielégíti, hiszen rengeteg olyan tevékenység, sport létezik, amiről lehet, hogy csak felületes ismeretei vannak, de ha kipróbálja, gyakorolja, akkor egészen más ismeretekre, tapasztalatokra tesz szert.

 

A FIATALOKAT ÉS SZÜLEIKET IS VÁRJÁK A RENDEZVÉNYRE

 

Március 23-án Nyíregyházán „Szertelen napot” szerveznek. A drogprevenciós rendezvényen a Váci Mihály Kulturális Központban az érdeklődők hallhatnak rendőrségi beszámolókat, találkozhatnak gyógyult szerhasználókkal, megnézhetik a „Gina” című filmet, megismerhetik a segítő civil szervezetek munkáit és tréningeken is részt vehetnek. A délelőtt 11 órától délután 3 óráig tartó programra a fiatalok mellett a szülőket is várják.

– 30–40 évvel ezelőtt a drog még nem volt ennyire népszerű Magyarországon, mint most, hozzájutni is nagyon nehéz volt, és drága is volt, most viszont nagyon könnyű beszerezni – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere. – Éppen azért a 40-es, 50-es korosztály nem ismeri a drogokat, azt sem tudja, hogy melyek a droghasználat jelei, milyen egy drogos, ezért várjuk a rendezvényre a szülőket is, egyrészt, hogy tanuljanak, másrészt, hogy ők is megismerjék azokat az alternatívákat, amelyeket a szakemberek felajánlanak.

 

SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉGEKET KÍNÁLNAK A FIATALOKNAK

 

A „Szertelen napon” többféle szabadidős tevékenységet is kínálnak a fiataloknak. A Váci Mihály Kulturális Központ előtti szigeten színpadi sport- és táncbemutatók várják az érdeklődőket, de a VMKK épületében többek között nyelvi klub, filmklub és médiakör is bemutatkozik.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)