Szerte a megyében 669 eseménnyel várta a Móricz Zsigmond Könyvtár olvasóit az elmúlt héten

Megyeszerte 669 eseménnyel várta a Móricz Zsigmond Könyvtár olvasóit az elmúlt héten, ezzel a számmal ismét első lett az országban. A Könyvtári Napok egy hete vasárnap családi programmal, a legek díjkiosztójával és Peller Mariann közönségtalálkozójával zárult.

A Könyves vasárnap tulajdonképpen már ünnepnap volt, azzal együtt, hogy estig fogadták az olvasókat. 431 új beiratkozót, illetve 372 késedelmes dokumentumot, melyet a héten kínált amnesztia miatt lehetett büntetődíj nélkül visszavinni. Köszöntötték a legrégebben beiratkozott könyvbarátot, a legifjabb tagot és a legnépesebb családot, Szabóékat. Gyuris Istvánné talán még az évtizedet sem tudja, mikor járt először a könyvtárban. Nyilván valamilyen ifjúsági regénnyel kezdett.

Gyuris Istvánné elmondta: 

Legutóbb hangos könyveket kölcsönöztem, mert a szeme pihen kicsit az embernek, de könyveket is, főleg magyar írókat, verseket nagyon szeretem. Nagyon jó volt az irodalom tanárunk, és megszerettette velünk a verseket, az irodalmat, és ez még most is tart.

A Vécsey utcai Fiókkönyvtár akciója, a matricagyűjtő játék eredményhirdetése hétfőn volt, amikor a központi könyvtárban is a Népmese Napját ünnepelték.

A gyermekkönyvtár pedig könyvfaló versenyt hirdetett a nyárra. A 12 ajánlott irodalomhoz tartozó feladatlapok döntöttek.

Az első helyezett Szabó Veronika lett, ő kapta meg az elismerő 'A nyár könyvfalója' címet.

Igazából a Láthatatlan ember tetszett nekem a legjobban. Önmagamtól soha nem fogtam volna történelmi könyvekbe, de nagyon megtetszett, és örülök, hogy volt ez a program. A kedvenc könyvem ezen kívül még Az alma volt, ami egy sakkbirodalomról szól. Én mindig is szerettem a sakkot, és végre volt ellenfelem is, akivel tudtam játszani, mert anya is elolvasta utána, és megtanult belőle sakkozni.

– emelte ki Szabó Veronika.

Az országos programiroda a 'Könyvtárak az emberért, felelősségünk a Földért' című témát és ehhez kapcsolódó rendezvényeket ajánlott a könyvtáraknak az idei őszre. Hétfőn a Népmese Napjával indult a sorozat, majd jött a természetgyógyász és a csillagász. A tematikához kapcsolódó kézműves foglalkozások, előadások a globális felmelegedésről, környezetünkről, a madarak világáról és környezetvédelmi és családi totó is szerepelt az egy hetes programban. Vasárnap délután a zárórendezvény vendége volt Peller Mariann, ki televíziós műsora nyomán szólt spirituális gondolatairól. Mindenek előtt előre bocsátotta, senkit semmiről nem akar meggyőzni, de érdemes felismerni a sorsfordító ügyeket és azokat az embereket, akikkel dolgunk, sorsunk lesz a jövőben.

Peller Mariann elmondta:

Szeretném egy picit jobban kinyitni a szemeket arra, hogy vegyük észre a sorsszerűségeket az életünkben, amik az én hitem szerint mindvégig kísérik az életünket. Minden találkozásnak oka van, minden elválásnak oka van, minden mélypontnak, fájdalomnak oka van, csak nehéz felfogni akkor, amikor az ember benne van, mert akkor a fájdalom el tud uralkodni, a harag vagy bánat, szóval a negatív érzelmek, de ha kinyitjuk erre a szemünket, akkor könnyebb lesz az élet.

Az Országos Könyvtári Napok idején nyílt a Mandai Óvoda szomszédságában Könyvtárpont, mely a városrész lakóit, legfőképp a gyerekeket szolgálja ki játékkal és irodalommal. A következő könyvtári szolgáltatás helye a Borbányai Művelődési Ház lesz.