Szeretett városunk, Nyíregyháza - Demarcsek György szerint nagyon szerethető Nyíregyháza
Szeretett városunk, Nyíregyháza - Demarcsek György szerint nagyon élhető és szerethető Nyíregyháza

Világváros Nyíregyháza, a folklór szempontjából mindenképpen – állítja Demarcsek György. A város által is kitüntetett Örökös Aranysarkantyús Táncosnak, a Népművészet Ifjú Mesterének a szava mérvadó e területen, hiszen 41 esztendeje van a táncszínpadokon vagy mellett, 42 éve pedig az élhetőnek és szerethetőnek tartott Nyíregyházán. S a kettő között van összefüggés…

Mátészalkán született, Tiszaszalkán nőtt fel, de a felnőtt élete már a megyeszékhelyhez köti. 1977. szeptemberétől vallja magát nyíregyházinak, akkor kezdte a főiskolát, s nemsokára a táncot is. Bár eleinte röplabdázott, de az országosan kibontakozó táncházmozgalom akkoriban érte el Nyíregyházát, így lement egy próbára, majd ott is ragadt, átropva a színpadon 36 esztendőt.

Élete a tánc

– Egy egész táncos generáció maradt akkor Nyíregyházán a főiskola után, akik ma is barátaim, kollégáim, s akikkel végigéltük és – csináltuk, hogy a Bessenyei (akkor még így hívták a főiskolát) és a KISZÖV tánccsoportja egyesült. Innen indult igazán a ma ismert Nyírség Táncegyüttes sikertörténete. Azóta szorosan kötődöm e művészeti ághoz, bár sokáig népművelőként dolgoztam, hiszen nem volt független, „táncos” állásom. Hacsak azt nem számítjuk annak, amikor a saját társulattal induló színházban egyre többet dolgoztam, de nemcsak a színpadon, hanem koreográfusként is – mesél a kezdetekről.

Hangulatos hely

Azért, hogy csak szeretett hivatásának éljen, már meg kellett valósulnia egy nagy álomnak. Aztán egyre több testet öltött. – Az egyik nagy vágyunk az volt, hogy legyen egyszer egy saját iskolánk, ami 1998-ban valósult meg, ma Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskolaként ismerik, jegyzik. Aztán arról is sokat beszélgettünk, járva a Nyírséggel a világot, hogy milyen jó lenne, ha egyszer olyan közösségi terek lennének a belvárosban, mint rengeteg településen külföldön. Már ez sem hiányzik Nyíregyházáról: tele van kiülős helyekkel, a térre nyíló éttermekkel, kávézókkal. Sokszor olyan a hangulat nálunk, mint egy mediterrán városban. A Kossuth tér egyébként szinte egy „szakrális” hely, ha elkezdődik valami, félórán belül megtelik a környék, úgy terjed a hír…  Ezért is volt a 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválnak végig az egyik központi helyszíne. Nemcsak a színpadi produkcióknak, hanem a „Mozdulj” analógiájára a „Táncolj Nyíregyháza” programnak is, ami egy találkozás a fellépők és a közönség között – tekint vissza Demarcsek György.

Vendégszeretők vagyunk

Mert, ha a megvalósult álmok sorát nézzük, ez volt a harmadik, mármint a néptáncfesztivál. – Irigykedve figyeltük meghívottként, hogy szinte rockkoncerthez hasonlóan ünneplik saját táncosaikat egy-egy nagy eseményen, mi is vágytunk erre. 1993-ban csináltunk egy „próbát” két baráti csoporttal, most pedig már a kilencediket tartottuk. S bár mindig az mondjuk az utolsóra, hogy a legjobb, de ez a valóság. Köszönhető ez részben a ragyogó időnek is, de hiába a zseniális együttesek, a gondos szervezés, a profi technika, a csodás közönség, kellett hozzá, hogy városi, önkormányzati támogatással megfelelő mennyiségű forráshoz tudtunk jutni (beleértve az állami és szponzori segítséget is), amiből emelni tudtuk a szintet. A visszajelzések is kiválóak: több helyi sajtóban megjelentünk, még mindig cserélik, osztogatják a képeket a csapatok tagjai, és nagyon jó véleménnyel vannak rólunk. Persze, el is mondjuk az elején, hogy ez egy vendégszerető, előítéletektől mentes város, érezzék jól magukat!

Folklór világváros

Mindehhez az is kell, hogy a fesztiváligazgató is jól érezze magát itthon. – A teljes felnőtt időszakom Nyíregyházához köt, nagyon szeretek itt élni. Ez egy igazán élhető, egyre szépülő, jó város! Itt házasodtam, itt születtek a gyermekeink. S az egymásba fonódó terek fantasztikus szépsége, levegője már fiatal koromban megragadott. Érdekes visszajelzés volt az augusztusi eseményről, hogy a Folklórfesztiválok Szövetségének indonéz tagja azt mondta, semmiben sem vagyunk lemaradva a nagyobbakhoz, ismertebbekhez képest. Ez a csapat erejét is mutatja, ami nem véletlen, hiszen Nyíregyháza mondhatni folklór világváros. Ne feledjük, hogy mindenben élen járunk: a táncosok számában, akik már gyermekkorban elkezdhetik, több művészeti iskola van nálunk, sőt, a Művészeti Szakgimnáziumban képezzük a jövendő profi táncosait, s van három igazán jó táncegyüttese is a városnak, a művészetissel együtt négy. Már csak azt kellene megérni, hogy a sok fiatal a tanulmányai befejeztével haza is térjen táncolni, de ez már nem a Nyírség vagy a város kompetenciája – fogalmazta meg egy következő álmát a táncpedagógus-koreográfus.