Szerdán indul a kerékpáros világverseny – 16 csapat 96 versenyzője áll rajthoz
Fotó: Trifonov Éva

Több mint tíz ország 96 versenyzője áll majd rajthoz augusztus 26. és 28. között a V4 Juniors kerékpárversenyen. Közel száz év után szerveznek ismét ilyen rangú megmérettetést ebben a sportágban Magyarországon. A verseny egy 95 kilométeres etappal kezdődik augusztus 26-án, szerdán, Vásárosnamény és Nyíregyháza között.

A V4 kerékpárverseny érdekessége, hogy ez a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség ifjúsági világkupa-sorozatának idei egyetlen állomása. A korosztály legjobbjai először látogatnak Magyarországra, amely közel száz év után adhat otthont ismét egy világversenynek a sportág történetében. A verseny eredetileg július végén lett volna, a koronavírus-járvány miatt kerestek új időpontot. Nyíregyháza egy sportszerető város, a kerékpár az egyik legnépszerűbb, világszinten pedig a legnézettebb sportágnak számít, mondta a sportért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón.

„Nagyon-nagyon köszönjük azt a lehetőséget, hogy egyáltalán itt lehetünk és fogadhatjuk a csaknem száz versenyzőt, tizenhat ország képviseletében. Nagyon nagy dolog, hogy egy ilyen junior világkupa megrendezésre kerül. Ahogy hallhattuk, száz esztendővel ezelőtt szervezhettünk hasonlót, ez attól sokkal nagyobb esemény, hiszen ha a világot megnézzük, akkor bizony nagyon kevés nemzetközi eseménynek adhattunk mi otthont, az egész világban nagyon sok esemény maradt el, törlődött vagy halasztódott el” – közölte dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

A legjobbak érkeznek Nyíregyházára

Nemcsak Nyíregyháza, hanem a térség is be tudja mutatni magát ebben a pár napban. A cél, hogy minél többen sportoljanak, megtalálják a tehetségeket és a világ legjobb kerékpáros sportolói között legyenek magyarok is. A nemzetközi versenyek ezeket a terveket segítik. A versenyen 16 csapat 96 indulójára számítanak, az európai országok nemzeti válogatottjai képviseltetik magukat.

Komoly szabályok

A mezőny szűkült a koronavírus-járvány miatt, azokból az országokból nem jöhetnek résztvevők, amelyek időközben piros besorolást kaptak.

„Én nyíregyházi lakosként folyamatosan tartom az egyre jobb kapcsolatot a városvezetéssel. Teljesen pozitívan állnak hozzá és mindenben segítőkészek a kerékpárverseny szervezését illetően. Tavaly volt két Európa kupa futam, ami érintette a várost. Ezt a világkupát mi hagyományteremtő szándékkal szerveztük, mind a három versenynap érinti Nyíregyházát, teljes mellszélességgel állnak mellettünk” – mondta Solymosi János versenyigazgató.

Komoly protokollszabályoknak kell megfelelni a külföldről érkező csapatoknak. Az induló csapatok nagyrészt zöld országból jönnek, ők egy negatív teszt után tudnak rajthoz állni, a sárga országból érkező csapatoknak pedig két negatív teszt szükséges. A verseny egy 95 kilométeres etappal kezdődik augusztus 26-án, szerdán, Vásárosnamény és Nyíregyháza között.