Szeptemberben Tirpák Fesztivál
A Tirpák Fesztivál 2019-ben is nagy sikert aratott a Kossuth téren (Fotó: Szarka Lajos)

Idén is lesz Tirpák Fesztivál a Kossuth téren szeptember 16. és 18. között. A korábban kétnapos rendezvény ezúttal háromnaposra bővül, az érdeklődőket pénteken, szombaton és vasárnap is várják a belvárosban. A fesztivál középpontjában pedig továbbra is a helyi gasztronómia áll majd, több tucat étel közül válogathatnak a látogatók, és elkészül a város süteménye, a tirpák lepény is.

 

Alig egy hónap és elstartol a Tirpák Fesztivál Nyíregyházán. A 9. alkalommal megszervezett programsorozat ezúttal háromnapos lesz, és a Sóstói Múzeumfalu helyett újra a Kossuth téren tartják meg. A hagyományokhoz hűen a szombati nap a Népi Ízek Találkozójáé, a vasárnap pedig a Bogrács- és grillbajnokság napja lesz, de már pénteken megalapozzák a fesztiválhangulatot színpadi műsorokkal. A hétvégén a fellépők között lesz Pataky Attila, Tóth Gabi és a Polip Band is.

– 9. alkalommal lesz ebben az évben megrendezve a Tirpák Fesztivál, és most háromnapos lesz, nem kettő. Pénteken kezdődik az esti programsorozat, amelynek sztárvendége Pataky Attila lesz, és másnap, szombaton a megszokott módon folytatódik a programsorozat. Reméljük, hogy nagyon sok főzőcsapat lesz. Igyekeztünk úgy összeállítani a programokat, hogy támogassuk a helyi zenekarokat, a helyi népszokásokat, a hagyományokat őrző népcsoportokat. Szombaton egy Tóth Gabi koncerttel zárunk, vasárnap pedig hatodik alkalommal lesz ilyen bográcsos grilles parti a nem profi főzőknek – ismertette a részleteket dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A rendezvényen tehát ezúttal is a legnagyobb hangsúlyt az ételek kapják. A helyi gasztronómiát leginkább a savanyú-sós alapanyagok jellemzik, így javarészt burgonyából, kukoricából, káposztából, füstölt húsokból, almából, dióból és szilvából készülnek majd az ételek. A fesztivál keretében immár hagyományosan meghívást kaptak Nyíregyháza testvér- és partnervárosai is, és annyi már biztos, hogy lengyel, partiumi és felvidéki ízeket is megkóstolhatnak majd a kilátogatók. Mindemellett pedig elkészül a város süteménye is, ami ezúttal tirpák lepény lesz. A vasárnapi VI. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságra szeptember negyedikéig fogadják a jelentkezéseket.