Szépkorúak kézimunka-kiállítása nyílt a Váci Mihály Kulturális Központban
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyháza és Térsége Nyugdíjas Szövetségének tagjai kaptak kiállítási lehetőséget a Váci Mihály Kulturális Központban. 22 alkotó 104 munkája szerepel a kézimunka-kiállításon, mely november 1-ig látogatható az intézmény fogadószintjén.

 

Több mint egy évtizede szervezik a szépkorúak a kézimunka-kiállítást, 2015-től pedig a kulturális központban szerepelnek a nyíregyházi nyugdíjas szövetség tagjai, hol csipke-, hol kézimunka-bemutatóval. Terítő, párna, kötény és falikép, szőnyegek, dísztárgyak kerültek a falakra és tárlókba. Keresztszemes, hímzett, horgolt, riselt vagy szövött alkotások.

„Én nagyon sokféle dolgot készítek, kötésen kívül. Horgolást, csipkézést, riselést, hímzést, bármit. Nyilván ezt örököltem az édesanyámtól, illetve az ő szüleitől, a nagymamámtól” – beszélt munkáiról Szilágyi Györgyné, a Nyugodt Élet Nyugdíjas Klub tagja.

Az alkotó belevarrja vagy -faragja a lelkét is a tárgyba, mely között szerepel már nemzeti érték, akár hungarikum is. A tömegtermelés távol áll ettől a tevékenységtől, valamennyi kézműves érték.

„Pandémia ide, pandémia oda, amely ugye nagyon sok kárt és rosszat hozott az életünkbe, de ilyenkor egy kiállításmegnyitón, ha végigtekintünk a kiállítás anyagán, azért repes a szívem. Azt látom, hogy bár voltak veszteségeink, a szépkorúak nem szűntek meg alkotni. Nagyon pozitívan állnak hozzá. Továbbra is szeretnek közösségbe járni, szeretnek együtt dolgozni, és ilyen csodákat alkotnak” – mondta a megnyitón Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója.

A nyugdíjasklubok szövetsége főző- és szavalóversenyt hirdet. Tagjaik látogatják a Szépkorúak Akadémiáját, és felkészülnek a Nyugdíjas Ki mit tud?-ra. 2022-ben csipkekiállítást nyitnak, majd két év múlva újra kézimunka-kiállítást rendeznek a kulturális központban. Az idei bemutató november 1-ig várja a látogatókat.

Kapcsolódó galéria

Szépkorúak kézimunka kiállítása 2021