Szentpáli Roland szerzői estje Nyíregyházán
Fotó: Trifonov Éva

A Filharmónia Magyarország felnőtt bérletes sorozatában Szentpáli Roland szerzői estjére került sor kedden este a nyíregyházi Kodály iskola hangversenytermében. A koncerten öt különleges darab hangzott el, melyek 2010 és 2020 között születtek.

Kedden este a Filharmónia Magyarország szervezésében Szentpáli Roland szerzői estjét rendezték.

A nyíregyházi születésű zeneszerző és tubaművész már sokszor játszott a nyíregyházi közönség előtt különböző zenekarok vezetőjeként vagy szólistájaként. Hallhattuk őt a Nemzeti Filharmonikusok tubásaként Kocsis Zoltánnal, fellépett Roger Boboval, Alan Vizuttival, a Solti György zenekarral. Mindig szívesen játszik a hazai közönség előtt. Ezen a koncerten viszont saját szerzeményeiből adtak elő egy válogatást.

Szentpáli Roland zeneszerző, tubaművész elmondta:

Az elmúlt években a közönség a Nemzeti Filharmonikusok tagjaként hallhatott játszani, és ez azért különleges, mert nekem a zeneszerzés a tubával együtt jött. 12 éves korom óta írok zenét, de ritkán hangzott el itt, Nyíregyházán saját kompozícióm. Óriási öröm, hogy a Filharmónia vette a bátorságot és beengedett minket egy ilyen szerzői esttel, és külön köszönet Szabó Marcellnek, aki ezt megálmodta.” 

Szentpáli Roland sokféle stílusban komponált számos művet tubára, kamaraegyüttesre és nagyzenekarra is. 1994-ben zenekarra és tubára írt versenyművét adta elő Budapesten, melyet élőben közvetített a Magyar Televízió. Műveit előadta és azokból felvételt készített a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara mellett többek között a Dohnányi Szimfonikus Zenekar, a Hong Kong Musicians Wind Orchestra és a Sydney Camerata. Rendszeresen tart mesterkurzusokat az USA-ban, Dél-Amerikában, Japánban és Európában.

Nekem soha nem volt igazán egy irányvonal, amire ráálltam volna, mint zeneszerző, hanem mindig azt írtam, ami engem érdekel, esztétikailag, zeneesztétikailag és kompozíciótechnikailag is. Mindig is érdekelt a progresszivitás a kortárs zenében, valamint a jazz. Ez a két stílusirányzat paralel volt, és van jelen a zeneszerzői magatartásomban. Párba válogattam a darabokat, hogyha lesz valami nagyon progresszív, akkor amellé pont ugyanabból az évből hoztam valami olyasmit, ami kicsit feloldja, ami dzsesszesebb, amit könnyebb hallgatni. Remélem, hogy nagyon fogja élvezni a közönség ezeket a darabokat, ugyanis fantasztikus előadók tiszteltek meg jelenlétükkel, és úgy érzem, hogy egy nagyon színes programot sikerült összeválogatni. – emelte ki Szentpáli Roland.

A Nyíregyházi Televízió rögzítette ezt a különleges koncertet, melyet a nézők teljes egészében megtekinthetnek a Kult-Óra című műsorunkban.

 

Szerző: Boronkay Ferenc

Kapcsolódó galéria

Szentpáli Roland szerzői estje a Filharmónia koncertsorozat szervezésében