Szent Iván-éj – Színes programokkal várt a skanzen a rendezvény esőnapján
Fotó: Szarka Lajos

Tűzugrás, táncos produkciók, bábkiállítás, élőszavas mesélés, népművészeti mesterek és szerelmi bájitalok. Többek között ezek a programok is várták a Sóstói Múzeumfaluba érkezőket szerdán, a Szent Iván-éji rendezvény esőnapján. Az est két fénypontja a Fitos Dezső Társulat Embertánc címet viselő produkciója és a Nyírség Táncegyüttes tűzugrást megidéző műsora volt.

A kapunyitást megelőzően már javában próbált Magyarország legfiatalabb hivatásos táncegyüttese, a Fitos Dezső Társulat a skanzen színpadán. A tánc varázserejét és tüzes energiáját Embertánc címet viselő legújabb produkciójukkal hozták el a Sóstói Múzeumfaluba, a Szent Iván-éji program esőnapján.

Elsőként Kelet-Magyarországon a Fitos Dezső Társulat

– Azt írtuk és azt ígértük, hogy a tánc varázsát hozzuk el ide, Nyíregyházára, a Sóstói Múzeumfaluba, és ez így is van. Már készül és próbál Magyarország legfrissebb, legújabb hivatásos táncegyüttese, a Fitos Dezső Társulat. Ők lesznek a szuperprodukció, akik a mozgás örömét, élményét és az abban rejlő tapasztalatokat hozzák el egy picikét más köntösben, hiszen egy táncszínházi produkciót, az Embertánc című előadásukat mutatják be a skanzen közönsége előtt este 9 órai kezdettel a faluközpont színpadán. Öt órakor nyitottuk a kapukat, ezt követően pedig Álmos bábok – Bábos álmok címmel a Jármi kisnemesi házba egy kiállítás megnyitójára várjuk az érdeklődőket. A Mesekert Bábszínház valamikori díszletei, bábjai elevenednek meg, és ha már bábszínház, akkor ezt követően Nagy-Balatoni Dóra és a Batyu Színház „A leleményes lány” című produkcióval megmutatja, hogyan kelnek életre a bábok – mondta el a kapunyitást követő percekben Kácsor Ignácz Gabriella, a Sóstói Múzeumfalu múzeumpedagógusa, rendezvényszervezője.

Bábok a Jármi házban, népművészek a faluközpontban

Az Álmos bábok – Bábos álmok címet viselő kiállítás megnyitója után interaktív bábszínházi előadás keltette életre a bábokat. A faluközpontban az est folyamán jelen volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművészeti Egyesület 17 mestere, akik alkotásaikon keresztül megmutatták, hogy milyen is a szerelem a népművészetben. A gyerekek a Méhecske JátékTér segítségével birtokba vehették a barabási iskolaudvart, ahol sejtelmes éjszakai fényben játszhattak egészen kapuzárásig.

A Szerelem útja

– Arra kérjük a kedves látogatóinkat, hogy menjenek végig a „Szerelem útján”. Térképes játékra hívjuk a fiatalokat, hiszen Szent Iván-éjszakája az összeboronálás éjszakája, a legrövidebb este, a leghosszabb nappal, amikor tűzgyújtással ünnepeltek, a falu közössége kiment a határba, meggyújtották a tüzet, énekeltek, táncoltak. És bizony, amikor a tűz már parázslott, akkor az ifjú vagy a leendő párok egymás kezét megfogva átugrották a tüzet. Gyógyít, összeboronáló erő és a tűz megtartó ereje volt az, ami megerősítette az ő szerelmüket. Azt kérjük a fiataloktól, hogy az általunk összeállított játékot járják végig, és a Temetőcsősz házában pedig szerelmi bájitallal várjuk őket, hogyha minden próbát teljesítettek. A szerelmi bájitalok közül háromféléből választhatnak, minden fiatalnak saját döntése, hogy melyikkel koccint – mesélt a programokról Kácsor Ignácz Gabriella.

A Nyírség Táncegyüttes tűzugrást felelevenítő műsorát követően immár hagyományosan, a táncosok által levezetett és várva várt tűzugrás következett. Noha Szent Iván-éjének esőnapját tartották a Sóstói Múzeumfaluban, a kilátogatóknak feledhetetlen élményben lehetett részük, hiszen a hiedelem szerint ez egy varázslatokkal teli éj, amikor bármi megtörténhet, akár a kívánságaink is teljesülhetnek. A fény és a sötétség mindig is mágikus eredettel bírt, a tűzhöz rengeteg népszokás kapcsolódott, ezeket elevenítették fel a skanzenben.

Kapcsolódó galéria

Szent Iván Éj 2023