Szennyvíztisztítási projekt Nyíregyházán

Az augusztus végén indult projekt fő célja, hogy olyan módszereket dolgozzanak ki a Nyíregyházi Főiskola kutatói, amelyek segítségével kivonhatóak lesznek a szennyvizekben előforduló gyógyszermaradványok. A kemikáliák olyan veszélyes anyagok, amelyek az ivóvízbázist is veszélyeztetik. Ha benne maradnak a szennyvizekben, további problémákat idézhetnek elő, főleg azokon a területeken, ahol a nagyobb folyók felső kavicsrétegéből nyerik a fogyasztásra szánt vizet, mint például Budapesten. A pályázat során a Nyíregyházi Főiskola nemzetközi kapcsolatait is bővítheti, hiszen a benne részt vevők munkakapcsolatba kerülnek külföldi kutatócsoportokkal. A szakemberek szerint ez lényeges, hiszen nagyobb eredményt konzorciumban lehet elérni.
A program lehetőséget teremt arra is, hogy a fiatal kutatók felkészüljenek későbbi, nemzetközi együttműködésekre.

 

Egy pályázati lehetőség – több cél

 

Dr. Kalmár Imre projektvezető azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a program segítségével megalapozzák a hazai vagy uniós forrásból támogatott további projekteket és nagy lépést tesznek annak érdekében, hogy a Felsőoktatási Stratégiában vázolt harmadik felsőoktatási funkciót megvalósítsák. A projektvezető hozzátette, ennek lényege, hogy a felsőoktatási intézmény egyfajta katalizátorként működik a város és a régió fejlődésében.

További képekért kattintson a fotóra!

A november végéig tartó projekt európai uniós forrásokból valósul meg. A kutatócsoportnak közel 220 millió forint, vissza nem térítendő összeg áll a rendelkezésére céljai megvalósításához.


2013-ban indult a kezdeményezés

 

A program még 2013 tavaszán kezdődött, amikor Áder János köztársasági elnök Nyíregyházára látogatott. Már akkor megfogalmazódott egy igény a téma megvalósítására, de a pályázati kiírás ebben az évben realizálódott. Az elért eredményekből Nyíregyháza többszörösen profitálhat.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere a projektnyitón arról beszélt, reméli, a jövőben sokkal nagyobb, többszörös forrás lesz az EU pályázatoknál a K+F+I-re, amelyek a Széchenyi 2020 keretében megjelent, a vállalatok tevékenységének támogatására irányuló programok. A városvezető hozzátette, abban bízik, ezek által még sikeresebb lesz a főiskola, amit össze lehet majd kapcsolni, nemcsak az önkormányzati, hanem a Nyíregyházán működő nagy cégekkel is.

 

Elmélet gyakorlati haszonnal

 

A projekt során a kutatók nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy az elért eredményeknek legyen piaci haszna. Fontos, hogy a kutatási eredmények hasznosíthatóak legyenek és szolgáltatási szintű megrendelést kapjon a laboratórium. A gyakorlatban ez a Nyírségvíz Zrt.-vel kötött megállapodás lehet.

Mikita Eszter

(Fotó: Trifonov Éva)