Szemétszállítás korszerűsítés
A Nyíregyháza települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének eszközpark- fejlesztése és informatikai korszerűsítése című nyertes pályázata segítségével megújul a szelektív és a vegyes hulladékgyűjtési rendszer is. A kukákat chipekkel látják el, gazdaságosabbá válik a hulladékgyűjtés, és a lakosság is csökkentheti a költségeit.

A nyíregyházi önkormányzat 1,2 milliárd forintot nyert pályázaton a város szemétszállításának korszerűsítésére. A projekt keretében chipekkel látják el a lakossági kommunális hulladékgyűjtő edényeket, a szemétszállító autókra pedig egy vevőberendezést szerelnek. Így az új rendszerben nyomonkövethető, gazdaságosabb, áttekinthetőbb lesz a szemétszállítás, hiszen optimalizálni tudják a járatszámokat is. A szelektív hulladékgyűjtésnél pedig a zsákos rendszert 22 ezer gyűjtőedény váltja fel. A projekt keretében új járműveket és célgépeket is vásárolnak, többek között 10 tömörítős kukásautót, és 2 konténerszállítót.

 

SZERELIK A CHIPEKET, OSZTJÁK AZ EDÉNYEKET

 

Petró Árpád a Térségi Hulladék-Gazdálkodási kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a 12 használt szemétszállítóra már felszerelték az érzékelő berendezést, a kukák 85 százalékán már rajta van a chip. Megkezdték a 2 ezer darab házikomposztáló berendezések kiosztását a peremkerületi városrészekben, a 22 ezer darab szelektív hulladékgyűjtő edény kiszállítása pedig a jövő héten indul.

 

KÖRNYEZETTUDATOS FEJLESZTÉS

 

A program környezettudatos gazdálkodást kívánja ösztönözni a szelektív gyűjtőedények bevezetése mellett a házikomposztáló készülékekkel is. Beüzemelésükkel hosszú távon a kommunális hulladékmennyiség, valamint a közszolgáltatási díj csökkenése valósulhat meg.

Szoboszlai Tibor