A nyár veszélyei: fülbetegségek
A nyár a szépségei mellett nagyon sok kellemetlenséget is tartogathat. Ilyenkor leginkább fül- és arcüregbetegségek keseríthetik meg az emberek életét. Ezek a gyulladások akár veszélyesek is lehetnek, de az időben érkező szakorvosi segítség gyors gyógyulást eredményez.

Nyáron, nagy melegben sokan huzattal, klímával, vagy medencézéssel próbálják meg magukat hűteni. Ez azonban veszélyes is lehet. Főleg a gyerekek tartózkodnak sokat vízben, egyesek víz alatt, ami kifejezetten árthat a füleknek. Náluk leggyakrabban hallójárat gyulladás alakul ki. A klóros víz feláztatja a hallójáratot, amibe a gyerekek belepiszkálnak, vagy kórokozó kerül bele és utána begyullad a fül. Ez nagyon fájdalmas és nehezen gyógyuló folyamatot eredményez. A szakorvos azt javasolja, fürdés után bóralkoholos vagy jódos oldatot kell csepegtetni a fülbe, ami megakadályozza, hogy a vízzel együtt a fülbe jutott baktériumok ne szaporodjanak tovább. Ezeket a szereket vény nélkül szerezhetik be a szülők a patikákban. Fülgyulladás az otthoni, kerti medencéktől is létrejöhet, hiszen az ott elszaporodó algák is komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Nyáron nem csupán a víz, hanem a hideg levegő is betegségeket eredményezhet.

 

Hallójárat és arcüreg gyulladás

 

Dr. Bakk Judit, a József Attila Oktató Kórház Fü-Orr-Gégészeti Osztályának adjunktusa azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a huzat miatt a fül, a kötőhártya és az arcüreg szokott a leginkább begyulladni. A szakorvos azt tanácsolta, akik légkondicionálót használnak, autóban, lakásban, azt óvatosan tegyék. Hozzátette, az a baj, ha a levegőt az arcukra irányítják az emberek, nagyon csúnya arcüreg gyulladást, kötőhártya gyulladást és hallójárat gyulladást lehet kapni. Ezzel nagyon vigyázni kell. Az adjunktus azt mondta, le kell hűteni a szobát, majd ki kell kapcsolni a berendezést és úgy kell bemenni. Ha már egyszer az arcüreg gyulladás kialakult, akkor pedig fül-orr-gégészetre kell menni.

 

Fülcsík és antibiotikum

 

Ezeket a megbetegedéseket nem érdemes elhanyagolni, hiszen annyira fájdalmasak, hogy szakorvosi ellátást igényelnek. Hallójárat gyulladás esetén, a vizsgálatot követően antibiotikummal átitatott fülcsíkot kap a beteg, majd fülcseppet kell használni. Makacsabb gyulladásoknál naponta szükséges a fülcsík csere, indokolt esetben pedig gyógyszert és párakötést is tesznek a beteg fülére. Nyáron gyulladásos megbetegedések alakulhatnak ki a hideg ételektől és italoktól is. A szakorvos szerint, aki egy kicsit is érzékeny, nagyon csúnya torokgyulladást tud összeszedni még a legnagyobb kánikulában is.

ME.