Személygépkocsis Műszaki Biztonság Hete

Ötezernél is több – 5616 – megállított és megvizsgált jármű közül 1068 esetben szóbeli figyelmeztetéssel éltek az ellenőrök, 729-ről állapították meg, hogy műszaki állapota nem megfelelő, derült ki a július 6–10. között levezényelt országos ellenőrzés összegzése után. A „Személygépkocsis Műszaki Biztonság Hete” elnevezésű akció során összesen 141 autóst kellett szankcionálni. Az ország 19 megyéjében és a fővárosban egységes tematika mentén zajló, összehangolt ellenőrzések során két kiemelt területre koncentráltak a megyei (fővárosi) kormányhivatalok műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztályainak szakemberei: a fékproblémák elkerülése és kiszűrése, illetve a gyermekülésekre vonatkozó előírások betartására. Utóbbira nemcsak a közutakon, de az autókereskedésekben, a bababoltokban, a bevásárlóközpontokban is sort kerítettek.

 

Az alacsony fékfolyadék-forráspont a leggyakoribb hiba

 

A közúti ellenőrzéseken a szakemberek felhívták a gépjárművezetők figyelmét a fékfolyadékok cseréjének és a fékberendezések rendszeres karbantartásának szükségességére, a fékhiba miatt bekövetkező incidensekre, valamint a biztonsági öv állapotának a közlekedésbiztonságra gyakorolt hatásaira. Ahol erre lehetőség nyílt, ott a hatóság mobil vizsgálóállomásai is részt vettek az ellenőrzéseken. Az autósok a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal szóróanyagait (Gyermekbiztonság a közlekedésben, Féken tartott biztonság) is megkapták a kormányhivatalok ellenőreitől. A Nemzeti Közlekedési Hatóság szakembereinek összegzése szerint a legjellemzőbb hiba az alacsony fékfolyadék-forráspont volt (a fékfolyadék-tartályban a folyadékszintet, illetve a fékfolyadék minőségét egy speciális berendezéssel ellenőrizték), az országosan feltárt 1280 hibából 306 esetben fordult ez elő. A világító- és jelzőberendezés nem megfelelő működését 297 esetben regisztrálták az ellenőrök, míg 116 esetben kopott gumiabroncsok akadtak fenn az ellenőrzéseken.

A közutakon egyedül Somogy megyében tapasztaltak rendkívüli eseményt, amikor a szakemberek egy, a személygépkocsi egyedi azonosító jelének meghamisítását leplezték le: mivel az alvázszámot szabad szemmel is jól látható módon áthegesztették, ezért a járművet átadták a rendőrségnek.

 

A legtöbbször a kezelési útmutató hiányzott

 

Az akció részeként a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei a gyermeküléseket is ellenőrizték a forgalmazóknál és a kereskedőknél. Az előírásnak nem megfelelő termékek ugyanis baleset esetén nem védik megfelelően a gyerekeket, ezért az ilyen termékek forgalmazása tilos.

120 üzletben történt ellenőrzés (51 áruházlánchoz, üzletlánchoz tartozott, 68 egyéb kiskereskedelmi egység, 1 pedig nagykereskedés volt.) Az üzletek 24 százalékában találtak kifogásolható termékeket a szakemberek. A vizsgálat során 1208 gyermekülést ellenőriztek, ezek közül 154 volt kifogásolható (13 százalék).

A vonatkozó előírás szerint a biztonsági gyermekülést olyan magyar nyelvű útmutatóval kell ellátni, amely részletesen, lépésről lépésre mutatja be szöveggel, rajzokkal vagy ábrákkal, hogy hogyan kell az ülést biztonságosan beszerelni – a kifogásolt termékek esetében ez a tájékoztató sokszor nem volt megfelelő.

Fontos szabály, hogy a gyermekülésre vonatkozó vásárlási információkat jól láthatóan, az értékesítés helyén kell megadni úgy, hogy azok a termék kicsomagolása nélkül is láthatóak legyenek.

A legtöbb kifogás a menetiránynak háttal rögzíthető üléseknél merült fel. Az ilyen üléseken figyelmeztető címkét kell elhelyezni arról, hogy légzsákkal felszerelt első ülésre nem lehet az ülést tenni – a kifogásolt termékek esetében ez hiányzott.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei az árusított, forgalmazott gyermekbiztonsági rendszerek (gyermekülések) jóváhagyási jellel való ellátottságát, illetve a jóváhagyási jel megfelelőségét vizsgálták. Országos szinten 149 elárusítóhelyen összesen 1173 gyermekülést ellenőriztek, ebből 35 esetben tapasztaltak szabálytalanságot. Megnyugtató, hogy a folyamatos hatósági ellenőrzéseknek köszönhetően egyetlen engedély nélküli vagy feltűnően rossz minőségű, feladatát ellátni képtelen, ezért veszélyes gyermekülést sem találtak az ellenőrök az akció során.