Szedjünk Cantemus-vitamint! Hallgassunk kórusmuzsikát napról napra!

Lelkünkön keresztül, Cantemus-vitaminnal, egy-egy  kórusművel erősíti immunrendszerünket a Cantemus Kóruscsalád, hiszen naponta jelentkeznek a YouTube csatornán  és  facebook oldalukon zenével.

- Nagyon örülök, hogy a kollégáim ilyen kreatívak voltak, hogy kitalálták, ebben a kellemetlen, vagy egészen ellehetetlenedett állapotban is tudjunk kapcsolatot tartani a közönségünkkel -nyilatkozta telefonon Szabó Soma, Liszt-díjas karnagy.

- Ez egy szellemes megoldás, hogy C-vitamint adagolunk a léleknek a szorongattatás idején. Most azt a szisztémát követjük, hogy minden nap, délután 2 órakor felrakunk az internetre egy meghallgatható vagy megnézhető énekkaros produkciót, amit az elmúlt években rögzítettünk vagy koncerteken, vagy lemezfelvételeken. Megpróbálunk ezzel életben maradni mi is, és szeretnénk, ha közönségünk is úgy érezné, hogy gondolunk rájuk. Én vagyok az, aki összeválogatja ezeknek a műveknek a sorát, és megpróbáljuk színesíteni, mert van, amiből csak hangfelvételünk van, ahhoz vagy képeket, vagy kottát, valamilyen módon videót produkálunk belőle, hogy még élvezetesebb legyen a dolog.

Elég nagy az archívum egyébként, tehát sok mindenből lehet válogatni.

- Sajnos vannak olyan felvételek, aminek a minősége technikailag nem éri el azt a színvonalat, hogy közszemlére tegyük, pedig vannak egészen kuriózumok is, és olyan régi felvételek, amik nekünk nagyon sokat jelentenek, de ebből azért csak válogatni kell. Megpróbáljuk úgy csinálni a dolgot, hogy változatos legyen, a kórusintézmény minden énekkara megjelenjen majd valamelyik napon. Reméljük, hogy sokakban emlékeket idéznek ezek a C-vitaminok.

A kórusművekhez sztorik is tartoznak, bőven.

- Kodály Zoltán Egyetem, begyetem című műve volt az első. Ez egy emblematikus és megkerülhetetlen darabja a Cantemus repertoárjának. Vidámságával és szellemességével nagyon jó indító volt. Azóta már a fiúénekkarnak, meg a vegyeskarnak is sorra került egy darabja, meg a Banchieri Énekegyüttestől is hallhattak egy műsorszámot, és próbáljuk minél színesebben, izgalmasabban eljuttatni ezeket a vitaminbombákat a közönséghez.

A Cantemus honlapján és facebook oldalán is közzé szokták tenni a videókat, melyekre sok like érkezik.

- Ez nekünk is fontos információ, és statisztikailag sok érdekes következtetést lehet levonni abból, hogy kik nézik, ki szeretik, vagy honnan kattintanak rá a világ mely tájáról. Én úgy látom, hogy növekvő tendencia, hogy az emberek rászoknak, hogy ezt a néhány percet délután 2-kor a Cantemus Kórussal töltsék, és bízom benne, hogy ez tovább fog bővülni!