Szédítő helyen a nyíregyházi futó - Belus Tamás az Alpokban és a Tátrában is indult

Ahogy sejteni lehetett, a pandémia teljesen átírta a nyíregyházi ultra terepfutó, Belus Tamás évét, elmarad például az októberi magyar terepultra bajnoki futam is. A legfontosabb versenyét, a 145 kilométeres TDS-t (az UTMB - Ultra-Trail du Mont Blanc egyik betétfutamát) már május 20-án törölték. -

- Mivel nagyon kevés lehetőségem van magashegyi körülmények között készülnöm, ezért az elmaradt verseny hetében egy kis mini edzőtábort csináltam az Alpokban, közelebbről Chamonix-ban, a terepfutás "fővárosában". A fent töltött 6 napban 170 kilométert futottam, több mint 10 000 méter szintemelkedéssel, kiváló magyar terepultrások társaságában, úgyhogy nagyon hasznos hét volt. Bejártam az eredeti versenyem útvonalának egy jelentős részét, de elkezdtem az ismerkedést a leghosszabb táv pályájával is, mert 2022-ben már azon szeretnék futni. A nyár sem telt tétlenül, és a rengeteg edzés mellett két erőpróbára is eljutottam.  Ötödik lettem a Börzsöny Trail 30 km-es távján, ami nekem ezen a rövid távon kifejezetten jó eredmény. Idén is teljesítettem - sorozatban harmadjára - a környék egyik legtechnikásabb futóútvonalát a Magas-Tátrában - már ha futásnak lehet nevezni a folyamatos mászást és ereszkedést, ahogy a Magas-Tátrai Átkelés nevű teljesítménytúrán haladni lehet - mesélte Balus Tamás. 

A nyár közepén, egy forró nap déli óráiban új félmaraton egyéni csúcsot is futott. Az Alpokban töltött kemény hét után pár nappal pedig a Mátrában indult el a Vadrózsa 50-en, ami egy hazai viszonyok között szintén nehéznek számító útvonal.

- A hirtelen jött nagy meleg ellenére a táv feléig nagyon jól ment a futás, de sajnos innentől a hőség és a talán a rosszul választott tempó miatt is folyamatos vádli görcsökkel küzdöttem. Szerettem volna pályacsúcsot dönteni, és bár a görcsök lelassítottak, végül sikerült, és én lettem idén a leggyorsabb. Mivel a Vadrózsa idén is a nemzetközi terepfutó szövetség (ITRA) hivatalos versenye volt, ezért a győzelemnek még jobban örülök. Arra pedig különösen büszke vagyok, hogy a görcsök és a fájdalom ellenére sem engedtem el a versenyt és kihoztam a napból a maximumot. Az október 3-i 108 kilométeres Vadlán Ultra Terep-ig már nem lesz több versenyem, elkezdődött a rá való felkészülés utolsó szakasza, a pihenés, a hangolódás - tette hozzá a nyíregyházi futó.