Szatmárban a Piccolik

Purcell, Vivaldi, Reger, Peris, a lengyel Czyz, illetve a Carmen szvit tételei csendülnek fel a héten szatmári református templomokban és a nyíregyházi Kálvin téri templomban augusztus 14., 15., 16-án és 17-én, 18 illetve 19 órától.

„Az idei műsor a barokk művektől kezdve egészen a XX. századi művekig a romantikán át mindenféle” – jött az ajánló a Piccoli Archi zenekarvezetőjétől.

A Vikár Sándor Zeneiskola hegedűtanára Nagyné Ligeti Edit 1985-ben alapította az ifjúsági vonós zenekart. A cél nyilván a zenekari játék megismerése, a hangszerek összjátéka, az együtt muzsikálás öröme, amivel másoknak is élményt okozhatnak. A koncertek – karácsonykor vagy nyáridőben, tavasszal és a tanév végén, zeneiskolai és városi eseményeken – összekovácsolják a fiatal muzsikusokat, egy magasabb szintre helyezik a hangszeres játékot.

„A Szatmári Zenei Napok ötlete azért született, hogy a Nyíregyházától távolabbi kisebb településekre is eljusson a vonós komolyzene. Ezeket a hangversenyeket, amelyek szatmári református templomokban zajlanak, megelőzi egy zenei tábor, ahová a Piccoli Archi Ifjúsági zenekar odaköltözik a hangversenyeket megelőzően és egy intenzív próbafolyamat keretében felkészül a hangversenyekre.”

A 20 tagú ifjúsági zenekar találkozott már a művekkel a zeneiskolai tanév második felében. Most a szatmárcsekei zenei táborban készülnek a hangversenyekre, finomítják a programot zeneiskolások, művészeti szakiskolások és egyetemista diákok. Kedvelik egymás társaságát. Jó a hosszú nyár után ismét találkozni, együtt muzsikálni.

Csapó Márton, az Egri Hittudományi Főiskola szeminaristája, egykori "vikáros" mondja:
"11 éve tanulok hegedülni. Ebből 10 évet a zeneiskolában, illetve a főiskolán is folytattam önszorgalomból a hegedülést. Az életem egyik nagy része a zene, és úgy gondoltam, hogy már a zeneiskolai tanulmányomat befejeztem, mégis az én életemhez, a lelki világomhoz szükséges a zene, hogy mindig ki tudjak kapcsolódni, fel tudjak töltődni."

A közönséget – gyerekeket és fejkendős néniket – a helybeli lakosságból szervezik a helyi lelkészek.

Augusztus 14-én Szatmárcsekén lesz a nyitó hangverseny, majd Tiszakóród és Csenger következik. A záróhangverseny augusztus 17-én 19 órakor kezdődik Nyíregyházán, a Kálvin téri református templomban.

Matyasovszki Edit