Szatmár-Bereg Akadémia – Az egyetemek tudományos életének megismerése a cél
Hagyományteremtő szándékkal rendezték a Nyíregyházi Egyetem és a Megyei Önkormányzat közös rendezvényét, a Szatmár-Bereg Akadémiát

Dr. Kiss Kálmán főiskolai tanár ötlete nyomán a felsőoktatási intézmény oktatói, kutatói mutatják be tanulmányaikat azzal a céllal, hogy az egyetem tudományos élete közelebb kerüljön a megyében élő emberekhez.

Szatmár-beregi településvezetők, pedagógusok, egyházak képviselői, közel félszázan fogadták el első szóra a Nyíregyházi Egyetem meghívását a nyitó mini konferenciára, és az azt követő interaktív rendezvényre.

Farkas János, Fehérgyarmat alpolgármestere hozzátette:

Fontosnak tartjuk, az önkormányzat szempontjából is az épített környezetünknek, múltunknak a fenntartását, a hagyományőrzést és Kiss Kálmán ennek nagy úttörője Szatmárban. Úgy gondolom, ha sikeres lesz a rendezvény, akkor a turizmus fejlesztésben, akár a pályázatokban is tudunk majd előrelépni.

Kiemelt szerepben a társadalmi felelősségvállalás

Az egyetem megbízott általános rektorhelyettese a Nemzeti Felsőoktatási Stratégiában megfogalmazott harmadik misszióra, a társadalmi felelősségvállalásra hivatkozik, túl az oktatáson és kutatómunkán.

A cél az, hogy egy kicsit közelebb kerüljünk ezekhez a településekhez, és valóban bemutassuk azt, hogy mi folyik nálunk, tudományos műhelyeinkben, hogy ne egy elzárt intézményként tekintsenek a Nyíregyházi Egyetemre. Elsősorban a települési vezetőket és a különböző intézmények vezetőit céloztuk meg ezzel a rendezvénnyel. Nem titkoltan azzal a céllal, hogy magunkat is egy kicsit népszerűsítsük ezen a területen.

- nyilatkozta Dr. Kovács Zoltán.

Praktikus információk

A rendezvénynek nem csak a Nyíregyházi Egyetem, de az egész megye nyertese lehet, ha az elemző, akár közvetlen és praktikus információk nyilvánosságot kapnak.

Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke kiemelte:

Ezáltal hozzájárul Szabolcs-Szatmár-Bereg megye identitásának az erősítéséhez, és mások is elkezdenek majd gondolkodni, hogy a saját térségükben, településükön, saját közösségeikben elindítsák azt a közösségszervező, múltfeltáró munkát, amellyel valóban meg lehet erősíteni azokat a gyökereket, amelyekre támaszkodva lehet biztonságosan olyan jövőt építeni, melyre az utánunk jövő generációk tudnak majd támaszkodni.

A nyitónapon a megye földrajzi és történeti múltja kapta a főszerepet

A szerdai nyitóprogram Szatmár-Bereg földrajzi és történeti múltjának kutatásait mutatta be, illetve az Akadémia ötletgazdája, Dr. Kiss Kálmán főiskolai tanár évtizedes kutatómunkája nyomán, a történeti helynevek ezer éves üzenetét fogalmazta meg.

Azt szeretném igazolni és bizonyítani, hogy a magyarul értelmezhető, magyarként is hangzó helynevek valójában eredetüket és jelentésüket tekintve valahonnan az ázsiai, közép-ázsiai térségből is származhatnak. Ha ezt elfogadjuk, abban a pillanatban sokkal jobban elevenedik meg az az ezer évvel ezelőtti világ, akár a szatmár-beregi térségnek is az élete, amely nem teljesen olyan volt, mint ahogyan napjainkban látjuk.

A perifériára szorult megye múltjának feltárása után a jelen és a jövőépítés is hangot kap a Nyíregyházi Egyetem oktatóinak kutatómunkája nyomán. Az Akadémia résztvevői a közeljövőben írásban adnak javaslatot a konferencia folytatásáról, a témákról és a meghívottak köréről.