Szárnyaló gyógyászat Nyíregyházán

Dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója elmondta, a nemrégiben felújított élményfürdő új, kétszintes gyógyászati szárnyat kapott. Ennek tetején a gyógyászati részleg, lent pedig a szaunák és medencék segítik a regenerálódást. Hozzátette, a kezelések helyszínei megfelelően elkülönítettek egymástól, így az épület nagyságrendjében és megjelenésében is a kornak megfelelő. Az új gyógyászati szárny évente 250 ezer kezelés elvégzésére is alkalmas.

FIZIKOTERÁPIÁTÓL A SZAUNÁIG

Az épületben vadonatúj öltözőkabinok, férfi- és női zuhanyzók várják a vendégeket. Kialakítottak egy orvosi rendelőt, egy fizikoterápiás részleget – itt a hagyományos elektroterápiás kezeléseken túl újdonságként lágylézer-, krio- és lökéshullám terápia is elérhetővé vált, valamint a négy évszaknak megfelelően 4 különböző masszázshelyiség, iszapkezelő, szénsavfürdő, víz alatti vízsugármasszázs helyiségek állnak rendelkezésre. Van száraztorna-helyiség, a gyógyulni vágyók részt vehetnek víz alatti csoportos gyógytornán, súlyfürdő kezelésen, de használhatják a gyógyászati szárny fürdőterét is, valamint az élmény- és Parkfürdő valamennyi medencéjét, bizonyos időkorláton belül. A vezérigazgató hangsúlyozta, a fejlesztéstől a már most is magas kezelésszám további növekedését várják, a beruházás pedig arra is jó lehet, hogy jelentősen hosszabb legyen a turisztikai szezon Sóstón. Noha az élményfürdő beléptetése el van különítve a gyógyszárnyétól, a két részleg között lehetséges az átjárás.

EGYEDÜLÁLLÓ KEZELÉSMÓD

Dr. Czímer Éva reumatológus fürdőorvos azt mondta, az új gyógyászati szárny egyik legnagyobb előnye, hogy a városban és a megyében is egyedülálló módon, itt kombinálni lehet a vizes kezelést a száraz tornával és a fizikoterápiával is, ami nagyban segíti a betegek mihamarabbi gyógyulását. A kezelések a társadalombiztosítás által támogatottak, de a pácienseket terheli bizonyos önköltség, a fennmaradó összeget viszont az OEP fizeti.
Hozzátette, elsősorban olyan betegeket tudnak itt kezelés alá vonni, akiknek mozgásszervi panaszaikat illetően van kórelőzményük, jártak már reumatológián és megtörtént a kivizsgálásuk.
A gyógyászati szárnyban mindig történik egy részletes mozgásszervi betegvizsgálat, amikor is a panaszoknak, a tüneteknek, az eltéréseknek megfelelően összeállítják személyre szabottan a kezeléseket.

NÉGYFÉLE KEZELÉS

A doktornő hangsúlyozta, hogy az új gyógyászati szárnyban a rendelkezésre álló rendkívül sokféle kezelési lehetőség közül maximum négyfélét kaphatnak a betegek egy kúra során. ők beutaló nélkül, időpont-egyeztetést követően érkezhetnek a fürdőorvosi rendelésre, ahol a vizsgálatot követően kerül kiírásra a kezeléssorozat.
– A vizsgálatra 1-2 napon belül tudunk időpontot adni és igény szerint a kezeléseket hamar el is lehet kezdeni. A jogszabályoknak megfelelően a kúrát a páciensnek 30 napon belül meg kell kezdeni. Ha ez megtörtént, akkor onnantól kezdve 8 hét áll rendelkezésére – a minimum 6, maximum 15 alkalmat magába foglaló – kúrának a felvételére, amit naptári évenként kétszer lehet kérni. A kezelések egyenként 20–30 percesek, tehát a kúra alkalmanként körülbelül másfél órát vesz igénybe – hangsúlyozta.

PREVENCIÓ, TERÁPIA ÉS REHABILITÁCIÓ

A fürdőorvos továbbá elmondta, az igénybe vehető kezelésfajtáknak három célpontja van, így a prevenció, a terápia és a rehabilitáció. Gyógykezelésekre nemcsak mozgásszervi betegségek, hanem baleseti vagy ortopédiai műtétek utókezelése céljából is érkezhetnek a páciensek. Ezeket külföldi turisták is igénybe vehetik, igaz, ők már teljes áron.

SZORONGÁS KEZELÉSÉRE IS

A gyógyvíz, összetétele okán, alkalmas krónikus nőgyógyászati gyulladások, urológiai betegségek, bőrgyógyászati problémák, valamint pszichiátriai depresszió és szorongás kezelésére is, hiszen a testen túl a lelket, a szellemet is gyógyítja. Eddig nagyon jók a visszajelzések, mivel a kúrát követően a betegeknek minden esetben vissza kell jönniük hozzánk kontrollvizsgálatra, így nyomon tudjuk követni gyógyulásukat. A tapasztalatom az, hogy a páciensek többsége újjászületett és többen azt mondják, pár hónapra tényleg sikerült elfelejteniük problémáikat – hangsúlyozta.

Dr. Podlovics Roland elmondta, a gyógyászati szárnyban a munkálatok már június elején befejeződtek, de még néhány hétre szükségük volt ahhoz, hogy teljesen belakhassák az épületet és mindent kielégítő szolgáltatásokkal várhassák a gyógyulni vágyókat.
Az épület múlt hét csütörtök óta már próbaüzemel. A vendégektől eddig nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak, ők pedig a jövőben is szeretnének szálloda szintű gyógyászatot biztosítani számukra.

Bruszel Dóra