Számomra a szerelem tette teljessé a táncot! – Beszélgetés Cruz Heather Laurával

- Mi szeretnél lenni Hedi?
- Művésznő!

Cruz Heather Laura, Hedi kisgyermekként énekelt, táncolt, színpadra vágyott – és sikerült neki! Térségünk, sőt bátran írhatom, mára hazánk egyik tehetséges fiatal táncosa!

Édesapja fülöp-szigeteki volt, Franciaországban ismerkedett meg egy okos, szép magyar nővel, Hedi édesanyjával, Beával. A fiatal szerelmesek Budapesten házasodtak össze, ott született Hedi is, majd nem sokkal később Nyíregyháza lett a végállomás.

Hedi óvodás korában ismerkedett meg a néptánccal és a balettel. Kisiskolás korában azonban már túl sok volt a heti, összesen négy táncpróba, így döntenie kellett. Persze, hogy a néptáncot választotta! Édesanyja a tehetségét felismerve beíratta a Nyírség Táncegyüttes utánpótlás csoportjába, a Lókötő Néptáncegyüttesbe – mondja Hedi.

Nagyon szerettem! A néptánc közösségformáló ereje megkérdőjelezhetetlen!

A Vécsey-s évek után jött a Kölcsey Ferenc Gimnázium spanyol tagozatos osztálya. Középiskolásként pedig átkerült a Nyírségbe!

Hiába az előrelépés, a fejlődés, a továbbtanulás felé közeledve kissé elbizonytalanodtam. Vajon adjam fel a táncot, amelyet kiskorom óta szeretek?! Aztán a Nyírség Táncegyüttesben nemcsak önmagamra, hanem a szerelemre is rátaláltam. Demarcsek Dániel a páros táncban és az életben is társam lett. Ez tette teljessé számomra a táncot, olyat éreztem és érzek azóta is mozgás közben, amit addig még soha! Ha azzal táncolsz, akit szeretsz, az feltölt és megerősít!

2017-ben és 2018-ban ország-világ látta őket táncolni a Fölszállott a páva televíziós folklórversenyben. Azóta sokat fejlődött Heather is, aki jelenleg nemcsak a tánccal, hanem tanulmányaival is sokat foglalkozik. A Debreceni Egyetemen tanul igazságügyi igazgatási szakon.

Pár év múlva szeretnék majd jogász lenni. Persze a táncot nem hagyom abba! Szeretem, hogy egy-egy mozdulatban kifejezhetem az érzéseimet, megmutathatom magamat. A szatmári táncokat is azért kedvelem, mert nagyon gazdag a nő figurakészlete! A forgós-forgatós táncokban pedig annyira szépen lehet megmutatni: ugyan a férfi van a középpontban, de a nő nélkül nem tudna létezni, ezért egymás körül sürgünk-forgunk, ha kell, akár több mint harmincszor, megállás nélkül!

Hedi ígéri, forgástechnikáját és Demarcserk Dani olykor hihetetlen magas ugrásait 2019-ben is több kulturális rendezvényen láthatjuk majd!

Szerző: Rutkai