Szakmák népszerűsítése – Műhelyben a szakképzés

Szakmák népszerűsítése – Műhelyben a szakképzés

Nagy küldetése van a Szakképzési Centrum tavaly év végén megnyitott Digitális Közösségi Alkotóműhelye valamennyi programjának, hiszen közismert a hazai szakmunkás hiány. A központ 10 képzőhelye oktatói és diákjai előtt nyitott az élmény- és alkotópedagógiai módszerek lehetősége a műhelyben. Szerdán elindult az a tematikus műhelynap sorozat, mely a duális képzés több száz partnerének ad hónapról hónapra bemutatkozási lehetőséget

Csekk-Kuchta Nikoletta, a NYSZC vállalati kapcsolattartója szerint:

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum egyik fő célja az, hogy a térség gazdálkodó partnereivel szorosan együttműködve olyan képzéseket indítson, illetve olyan szakmákra tanítsanak gyerekeket, akik majd ezeknél a cégeknél dolgoznak, tudnak majd elhelyezkedni. Manapság inkább a cégek keresnek meg minket, mert az a tendencia, hogy egyre kevesebb a jól képzett munkaerő, ezért a nagyobb cégek is egyre inkább keresnek meg és kérnek minket különböző szakmák tanítására.

A lista többnyire közismert. Eladó, asztalosipari - és egészségügyi szakember, hegesztő, szerkezetlakatos, de tehergép fuvarozókat is keresnek például a cégek.


További képekért kattintson a fotóra!

A tematikus műhelynapok arra adnak lehetőséget, hogy a bemutatkozó KKV-k, illetve nagyobb vállalkozások által gyártott és alkalmazott műszereket, illetve azok használatát megismerjék az oktatás szereplői.

Zsigó Zsolt, a Digitális Közösségi Alkotóműhely szakmai vezetője szólt az első vendégről:

Debrecenből érkezett a National Instruments nevű amerikai cég magyarországi gyára képviseletében az együttműködő partner. Megmutat néhány olyan nagyon az élvonalba tartozó eszközt, ami az ő alapeszközeikre épül. Mi pedig azt mutatjuk meg, hogyan használjuk, ezeket.

A Bánki Szakközépiskola tanára az évtizedek óta a fizika szertárakban szunnyadó, úgynevezett halott szerszámokat élesztette újjá az NI műszereivel, és alkalmazta e világi formában.

Biológiai kísérletekhez is alkalmas az amerikai cég technológiája, így fejlesztette ki a Bánki Robot Team egy tagja az izom-erő mérésre alkalmas fiziológiai műszert, melyet a Zay diákjai használhatnak.

A tervek szerint havonta egy alkalommal újabb és újabb cégek, vállalkozások mutatkoznak majd be tematikus műhely napon. Az intézmény küldetése, vonzóvá tenni a mostani általános iskolások előtt a szakképzést. Az Oktatási Centrum intézményei már az április 12-ei Szakmák Éjszakája eseményére készülnek, ahol az iskolák partner cégeikkel mutatkoznak be.


Matyasovszki Edit