Szakács mestervizsga Nyíregyházán

– Kétféle lazac egy tányéron. Kevés zöldség és majonéz. Készül az ötfogásos menüsor egyik ínycsiklandó, de legalábbis látványos eleme. A már szakács szakmával rendelkező jelöltek mindegyike hosszas felkészülés után vág bele a mestervizsgába. Legtöbbjük már hetekkel a vizsga előtt megtervezi mi kerüljön a tányérra, sőt el is készítik, ha kell többször is – mondja Makai Márton jelölt.

 

75-féle étel a tányéron

 

Rák és görögdinnye uborkaketchuppal, vérnarancs mousse mandulás ostyaívvel, kakaós morzsával, chilis-parajos-fokhagymás harcsa kocka fűszeres áfonyamártással, csak néhány a zsűri elé kerülő alkotások sorából. A vizsgabiztosok a nap folyamán összesen 75-féle ételt kóstoltak meg. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Egy komplett menüsort egybe nézünk. Van benne egy hideg előétel, egy leves, egy meleg előétel, egy főétel és egy desszert. A menünek a komplett összetételét nézzük, hogy milyen nyersanyagokat használt fel a szakács, mennyire új és korszerű eljárással készítette az ételt, továbbá az ízeket összekóstoljuk, hogy mit mivel tett össze és nagyon-nagyon sok újat és meglepőt láttunk benne – mondta Szoboszlai Gyula mesterszakács.

 

Mesterlevél novemberben

 

A megyei kereskedelmi és iparkamara által szervezett vizsga a mai megmérettetéssel még nem ér véget. A jelölteknek októberben újabb gyakorlati vizsgát kell tenniük, amikor is hidegtálakat készítenek majd. A mesterleveleket pedig csak a novemberi eredményes szóbeli vizsgát követően vehetik át.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)