Szakács mestervizsga Nyíregyházán
– Kétféle lazac egy tányéron. Kevés zöldség és majonéz. Készül az ötfogásos menüsor egyik ínycsiklandó, de legalábbis látványos eleme. A már szakács szakmával rendelkező jelöltek mindegyike hosszas felkészülés után vág bele a mestervizsgába. Legtöbbjük már hetekkel a vizsga előtt megtervezi mi kerüljön a tányérra, sőt el is készítik, ha kell többször is – mondja Makai Márton jelölt.
75-féle étel a tányéron
Rák és görögdinnye uborkaketchuppal, vérnarancs mousse mandulás ostyaívvel, kakaós morzsával, chilis-parajos-fokhagymás harcsa kocka fűszeres áfonyamártással, csak néhány a zsűri elé kerülő alkotások sorából. A vizsgabiztosok a nap folyamán összesen 75-féle ételt kóstoltak meg.
További képekért kattintson a fotóra!
– Egy komplett menüsort egybe nézünk. Van benne egy hideg előétel, egy leves, egy meleg előétel, egy főétel és egy desszert. A menünek a komplett összetételét nézzük, hogy milyen nyersanyagokat használt fel a szakács, mennyire új és korszerű eljárással készítette az ételt, továbbá az ízeket összekóstoljuk, hogy mit mivel tett össze és nagyon-nagyon sok újat és meglepőt láttunk benne – mondta Szoboszlai Gyula mesterszakács.
Mesterlevél novemberben
A megyei kereskedelmi és iparkamara által szervezett vizsga a mai megmérettetéssel még nem ér véget. A jelölteknek októberben újabb gyakorlati vizsgát kell tenniük, amikor is hidegtálakat készítenek majd. A mesterleveleket pedig csak a novemberi eredményes szóbeli vizsgát követően vehetik át.
Piszár Tünde
(Fotó: Szarka Lajos)