Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség: amikor a sértettet is felelősségre vonják

Zárjegy nélküli cigarettát találtak a tolvajok a sértett pincéjében, és ezzel leleplezték cigaretta tulajdonosát is.

 

Négy férfi ellen emelt vádat a Nyíregyházi Járási Ügyészség, akik 2020. szeptember elején tudomást szereztek arról, hogy a sértett Nyíregyházán az egyik lakótelepi társasház pincéjében magyar zárjeggyel nem rendelkező cigarettát tárol. 2020. szeptember 7-én napközben a vádlottak terepszemlét tartottak a lakótelepen, de akkor még kockázatosnak tartották a betörést, ezért éjjel mentek vissza a társasházhoz. A pince ajtaját befeszítették, majd onnan magukhoz vettek külföldi zárjeggyel ellátott cigarettát több mint 1,5 millió forint értékben. Tervük az volt, hogy a lopott holmit egymás között egyenlő részben elosztják, de a rendőrség rövid időn belül elfogta őket.

A sértett kihallgatása során elmondta, hogy a cigarettát Nyíregyházán vásárolta a piacon azért, hogy haszonnal tovább értékesítse. Erre azonban már nem lesz lehetősége, mert a magyar zárjeggyel nem rendelkező dohánytermék megszerzése bűncselekményt valósít meg, így a pénzügyőrök lefoglalták az összes illegális cigarettát, amit majd később a bíróság elkoboz. A sértett ellen így költségvetési csalás bűntette miatt indult nyomozás, amely még jelenleg is tart.

A tolvajokkal szemben az ügyészség azt indítványozta a bíróságnak, hogy börtönbüntetésre, illetve pénzbüntetésre ítélje őket.   

Velük szemben az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség