Biztonságban folytatódik a tanítás – újra tesztelték a pedagógusokat

Véget ért a közoktatásban dolgozók újabb tesztelése is. Országszerte csaknem 13 ezren regisztráltak a szűrésre, de ennél több embert sikerült letesztelni a hétvégén. Volt olyan szűrőpont ahol másfélszer annyian mentek el végül tesztelni. Az első eredmények biztatóak: kevés fertőzöttet találtak. A cél a biztonságos iskolakezdés volt – hangzott el az M1 Híradójában.

A debreceni fogászati ügyelet épületében egyszerre négy mintavételi helyen vizsgálták a jelentkezőket. Nagy volt az érdeklődés: szombaton húsz százalékkal többen mentek el a szűrésre, mint ahányan korábban jelezték és vasárnap sokan érkeztek.

Az M1-nek nyilatkozó derecskei pedagógus szerint nem volt kérdés, hogy részt vesz a szűrésen, mielőtt az ünnepek után ismét munkába áll, a gyerekek, a kollégák és a családtagok miatt.

A vizsgálatot a kormányhivatalok szervezik. A mintavevő csapatok kormánytisztviselőkből, orvos- és egészségtudományi képzésben tanuló egyetemi hallgatókból, valamint a tankerületi központok munkatársaiból állnak.

Országszerte 263 csapat 99 helyszínen végzi a vizsgálatokat.

Teljesen önkéntesen és ingyenesen ezeken a tesztelő helyszíneken öt pontot tesztelünk Hajdu-Bihar megyében Berettyóújfaluban Püspökladányban, Hajdúszoboszlón, Hajdúnánáson és itt Debrecenben és előre lehetett ezekre a tesztelő helyekre regisztrálni a pedagógus kollégáknak de azok is jöhetnek akik nem regisztráltak mert senkit nem küldünk el tehát bárki aki úgy érzi hogy oka van rá, hogy meggyőződjön arról hogy esetleg nem fertőződött meg a COVID vírussal nyugodtan jöhet – árulta el Rácz Róbert Hajdu-Bihar  megyei kormánymegbízott.

Varga Nóra is úgy érezte, hogy el kell mennie a tesztre az érdi kormányhivatalba. Noha digitálisan oktatja a gimnáziumi diákjait, de bízik abban, hogy hamarosan visszamehetnek az osztálytermekbe, ezért vett részt a szűrőprogramban.

Pest megyében egészségügyi végzettséggel rendelkező kormányhivatali dolgozók várták a szűrésre érkezőket a hétvégén. Az első tapasztalatok szerint alacsony az átfertőzöttség.

„Szinte alig találtunk fertőzöttet tehát nem tudom, ez annak tudható-e be, hogy esetleg az ünnepek alatt mindenki szigorúan betartotta a szabályokat és valószínűleg ez így volt szóval köszönet érte mindenkinek” – emeltek ki Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott.

Az országban csaknem 13 ezren regisztráltak előzetesen a mintavételre, de mindenkit leteszteltek, aki kérte és elment a mintavételi pontra – mondta György István,a területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Hozzátette: volt olyan megye, ahol 60 százalékkal nagyobb volt a részvétel, mint remélték.

„Szeretném megköszönni a társszerveknek akik részt vettek a tesztelési folyamat megszervezésében elsősorban kormányhivataloknak azoknak az egyetemistáknak akik eljöttek és egészségügyi végzettségű kollégáknak és a pedagógusoknak akik éltek a lehetőséggel” – mondta György István területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Úgy látjuk most ezek nem végleges adatok, hogy alacsonyabb a fertőzöttség mint a korábbi tesztelési folyamatok során– tette hozzá.

Legutóbb november végén december elején vizsgálták a köznevelésben dolgozókat. Akkor a minták csaknem két százaléka volt pozitív, a remények szerint ez a szám most alacsonyabb lesz.

 

Forrás: hirado.hu