Szabadidő – számtalan lehetőség van kikapcsolódni a gyermekeknek városunkban
illusztráció

Sok lehetősége van a nyíregyházi szülőknek, nagyszülőknek arra, hogy hasznos programokkal töltsék ki a legkisebbek szabadidejét. Népszerű Sóstó, a Bujtosi Városliget, de ellátogathatunk számtalan kulturális intézménybe, akár a Kállay Gyűjteménybe, akár a Váci Mihály Kulturális Központba. Ezen felül a város több mint 100 játszótere várja azokat a kicsiket, akik kötetlen szórakozásra vágynak.

Június 16-án véget ért a 2022/23-as tanév. Sok szülő ilyenkor elgondolkodik, hogy hogyan töltse meg gyermeke nyári szünetét hasznos, építő jellegű programokkal. Nyíregyháza számtalan lehetőséget kínál a szórakozásra nyáron. Sokan választják az önkormányzati, vagy valamely kulturális intézmény nyári táborait, de nagyfokú érdeklődésre tett szert a Nyíregyházi Állatpark ZOO sulija is. Nyitva áll többek között a könyvtár, a Váci Mihály Kulturális Központ, az egyre színvonalasabb vendéglátóhelyek. A városiak és a turisták között egyaránt népszerű Sóstó, és a sóstói attrakciók.

„Nyilvánvalóan városunk elég zöld – a sóstói rész és a Bujtos környéke mindenképp. Idő és pénztárca függvénye, hogy ki mit választ. Ott vannak a strandok, az állatpark, a múzeumfalu, ahol kellemesen el lehet tölteni akár több napot, mert olyan szolgáltatásokat kínál. Aki idejön fedezze fel a várost! Ajánlom a belvárost, a parkokat, a kulturális negyedet. Egyéni érdeklődés, vérmérséklet kérdése, hogy ki mit választ a nyári szünet idejére.” – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Nyíregyházán több mint 100 játszótér áll rendelkezésére a kisgyermekes szülőknek, hogy együtt töltsenek egy kis játékos időt a picikkel. Ezek nagyrésze fel van újítva. Legutóbb a NYÍRERDŐ Zrt. fejlesztési fejeződtek be, amikor az Élet utcai- és a Robinson domb játszótere bővültek egy-egy 3 tornyos játszóvárral, mászókával, csúszdával, a Géza utcán és a Törpe utcán pedig új fedett filagóriák kaptak helyet.  A játszóterek nagy előnye, hogy a gyermekek találkozhatnak kortársaikkal, kötetlenül játszhatnak, fejlesztve a szociális készségeiket. Emellett a szabadlevegőn való időtöltésnek számos kedvező élettani hatása van.

„A stressz szintünk, a szorongás rögtön lecsökkel, amikor zöldben vagyunk. Ez a gyerekekre is igaz. Amikor szabadlevegőn vagyunk a különböző tárgyak, színek, szagok úgy stimuláljak az agyat, olyan mechanizmust váltanak ki, melyek által a gyerekek okosabbak lesznek. Mindenképp azt javaslom, hogy mindenki minél több időt töltsön a természetben.” – hangsúlyozta Kemecsei Dóra pszichológus.

Sok szülő kívánja elkerülni azt, hogy a gyermeke unatkozzon, a pszichológus szerint pedig nem kellene. Ez ugyanis a gyermek kreativitását és türelmét is fejleszti.

„Ne akarjuk a gyereknek minden percét beprogramozni, megszabni neki, hogy mikor mit csináljon. Idősebb gyerekek kezébe nyugodtan adhatjuk a kontrollt. Felelősséget tanul, és azt, hogy hogyan kell beosztani a saját idejét, az idő mekkora kincs. Ne féljünk attól, hogy 2 és fél hónapig a szobájában fog ülni, ki fog jönni, feltalálja magát, de neki is kell idő ahhoz, hogy ezt a hosszú tanévet kipihenje.” – tette hozzá a pszichológus.

A nyáriszünet mintegy zárásaként idén is megrendezik a VIDOR fesztivált augusztus 25. – szeptember 2. között, melyre minden korosztályt szeretettel vár Nyíregyháza város. A részletes programterv hamarosan elérhető lesz a nyiregyhaza.hu, illetve a vidor.eu oldalakon.