Sütöttek, főztek, felszolgáltak! A Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékversenyen jártunk

Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke elmondta:

Három szakmacsoportból méretteti meg magukat a fiatalok: a felszolgálók, a szakácsok, illetve a cukrászok. Ők mind tanulók, de ennek a versenynek nemcsak az a fontossága, hogy a tanulók mérjék össze tudásukat, hanem itt az iskolák, a városok, falvak, illetve a szaktanárok is megmérettetnek. Ilyenkor kapunk egy képet arról, hogy a szaktanároknak milyen a felkészültsége, ezt a szintet hogyan adják tovább a diákoknak, a hallgatóknak.

Az idei regionális versenynek a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma adott otthont. Tóthné Zsigó Zita igazgató elmondta:

Regionális versenyt szervezni az természetesen mindig egy rang! Az előző versenyt, a regionális döntőt megnyertük – úgyhogy ez egy igen jó hír az iskolának, hogy most bennünket választottak helyszínként.

A versenyen elméleti és gyakorlati feladatok voltak, így többek között gyöngytyúkesszencia saját húsával, tojáskocsonyával, zöldségrőzsével, szűzpecsenye bacon köntösben és bécsi keringő elnevezéssel tányérdesszert is készült. A zsűritagok azt is figyelték, hogy a szakács és cukrász tanulók remekei milyen asztalra érkeznek. Vantal Gábor zsűrielnök azt mondta:

Azt is figyeljük, hogy díszterítés alkalmával mit, mikor tesznek fel az asztalra, például a virág mikor kerül fel vagy éppen a széket elhúzták-e az asztal mellől és úgy terítenek – ezek pici apróságok, de azt is figyeljük, hogy felesleges eszközök kerülnek-e az asztalra. Ezeket próbáljuk meg a verseny terítés részénél figyelni.

A nyíregyházi versenyen 10 térségbeli csapat mérte össze tudását – az elmúlt évekhez viszonyítva ez rekordszámú jelentkezésnek számított.

A kelet-magyarországi regionális megmérettetés legjobb csapata részt vesz majd az országos döntőn, amelyet márciusban tartanak Szolnokon.

 

Dér Vivien