Süsü és barátai Nyíregyházára látogattak
Csukás István mesehősei elevenednek meg a Váci Mihály Kulturális Központban. A Süsüvel, Sebaj Tóbiással vagy éppen Pom-Pommal való találkozás nemcsak a kicsik számára jelent felejthetetlen élményt, hanem a felnőttek is egy picit újraélhetik gyerekkorukat. A kiállítás február 26-ig várja az érdeklődőket.

A mai gyerekek számára sem ismeretlenek a Váci Mihály Kulturális Központban megelevenedő mesehősök. Mirr-Murr, Oriza Triznyák, Sebaj Tóbiás, a Nagy Ho-ho-ho horgász, Pom-Pom, Süsü, a sárkány... Csukás István mesebirodalma örök darabjainak halhatatlanságát mi sem bizonyítja, mint a picik örömteli zsivaja a velük való találkozáskor vagy az, hogy a legkisebb korosztály nem jön zavarba a nevek vagy egy-egy részlet felidézésekor sem.

 

A klasszikus mesék még mindig népszerűek

 

Talán azt gondolnánk, hogy a gyerekek csak a tévékből ismert modern mesehősökkel találkozhatnak ma már. De a családok jelentős része és az óvodák még mindig nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a kicsik a mesevilág klasszikusait is megismerjék és úgy megszeressék, hogy egyszer majd az ő gyermekeiknek is továbbadják azokat. Németh Béláné, az Eszterlánc Északi Óvoda Nyitnikék Tagintézményének óvodapedagógusa elmondta, az ovisok a régi meséket is jól ismerik. Az óvodában sokszor olvassák nekik ezeket, illetve vannak bábjaik is, amivel gyakran eljátsszanak egy-egy történetet is.

 

Mesehősök embernagyságban

 

A Süsü és barátai című kiállítás különlegessége, hogy teljes embernagyságban, a mesekönyvek, mesefilmek világából kilépve elevenednek meg a mesehősök, akiket Megyeri János szobrászművész keltett újra életre. A művész által megalkotott egyedi mesevilág öt jelenetből áll, amely tizenhat nagyméretű figurát mutat be a már jól ismert mesékből. Lázár István, a VMKK munkatársa szerint a kiállítás nemcsak a gyermekeknek jelent feledhetetlen élményt, hanem a felnőtteket is kicsit visszarepíti a gyermekkorukba.

Süsü és barátai egész évben fáradhatatlanul járják az országot, Nyíregyházán február 26-ig találkozhatunk velük a Váci Mihály Kulturális Központban.

Zadubenszki Norbert