Sportért felelős nyíregyházi olimpikon

– Meglepte a felkérés?

– Alapvetően igen, de régóta a sportszféra vezető rétegében dolgozom, így mindig „benne van a levegőben” egy új megbízatás. Amikor elődömet, Simicskó Istvánt az ismert előzmények után felkérték a honvédelmi miniszter posztjára, másnap Balog Zoltán tárcavezető felhívott, s akkor már lehetett sejteni, hogy miért. Nagy megtiszteltetésnek vettem, s gondolkodási idő nélkül igent mondtam.

– Sikeres olimpikonból ügyvéd lett, majd sportvezető. Most pedig politikus?

– Inkább úgy fogalmaznék, hogy szakpolitikus. S azt se felejtsük el, hogy a közigazgatásban is eltöltöttem már fél évtizedet a fővárosi polgármesteri hivatalban, jogászként sportügyekkel foglalkozva, talán ez is szempont lehetett, mikor megkerestek. Az összeférhetetlenségi szabályok miatt természetesen szünetel az ügyvédi hivatásom, s főtitkárként, MOB-tagként sem dolgozhatom, viszont beleláthatok a folyamatokba, előterjesztésekbe.

– Talán így még inkább, állami „szereplőként” segítheti a területet, melyért eddig is dolgozott.

– Pontosan így érzem én is. Ráadásul így már nem egy, szeretett sport tartozik hozzám, hanem az egész, nagyon színes szféra. Számomra mindegyik szakág egyformán fontos kell, hogy legyen, és sokrétűen dolgozhatok, hiszen nagyon összetett a magyar sport, tele tehetségekkel. Amiben tudok, segítek: látom a feladatot és lehetőséget. De például nagy kihívás lesz pont a 2017-es vizes VB előkészítése, megrendezése, még akkor is, ha főtitkárként aktívan közreműködtem az utóbbi évek hazai, úszáshoz köthető világversenyeinek lebonyolításában. Erre az egész világ figyel majd.

– Nyomon követi a nyíregyházi sportéletet is?

– Természetesen, hiszen mindenhol büszkén vallom magam nyíregyházinak, s igyekszem havi rendszerességgel hazajárni a rokonokhoz, barátokhoz, ahol mindig szeretettel fogadnak. Otthon az utánpótlás korosztályban is nagy lehetőséget látok. Igazi sportos város Nyíregyháza, ahol jó a kiválasztási rendszer, de oda kell figyelni az edzőképzésre és a létesítményfejlesztésre is, gondolva például a BUSZACSA-ra. Mindenki meg kell, hogy találja a saját mozgásformáját, és a lényeg, hogy minél többen mozogjanak.

– Mintha csak a városvezetés sportkoncepcióját idézte volna...

– Látom, hogy sokat tesznek otthon a sportért. Az erőfeszítéseket és eredményeket hűen visszaigazolja, hogy dr. Kovács Ferenc polgármestert most választották a röplabda szövetség elnökévé. Mindig jót tesz, ha egy felelős vezető elkötelezettje ennek az ügynek, ami átragad sokakra. Az országnak is „szerencséje” van ilyen szempontból, hiszen a miniszterelnöknek ilyen a gondolkodása. Ez pedig hosszabb távon az egészség terén is megmutatkozik a társadalomban.

– Három gyermeke van, s az ikrek még óvodások. Lesz rájuk elég ideje?

– Eddig is nagyon elfoglalt voltam, s természetesen a család bevonásával született meg a döntés. Minden szabad percem a gyermekeimmel töltöm, tartalmasan, s ha velük vagyok, akkor csak anya vagyok és senki, semmi mással nem foglalkozom. Nagyon fontos számomra ez a segítőkész háttér és hozzáállás.

Tarczy Gyula