Speciális helyzetben is fennakadások nélkül dolgozik a NAV a határon
Fotó: Illusztráció

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ukrán vámhatósággal közös határtalálkozót tartott 2022. március 3-án Záhonyban. A magyar fél biztosította az ukrán kollégákat arról, hogy a menekültek vámellenőrzését a lehető leggyorsabban, leghumánusabban, a lehetséges könnyítésekkel végzik, egyúttal az ukrán fél is szavatolta a segélyszállítmányok akadálymentes továbbjutását Ukrajnába.

Az Ukrajnában zajló háborús konfliktus miatt az ukrán-magyar határszakaszra a NAV fokozott figyelmet fordít, mind a menekültek, mind a segélyszállítmányok zökkenőmentes áthaladásának biztosítása érdekében. A magyar vámszervek rendben teljesítik feladataikat, a kiadott utasítások, belső rendelkezések alkalmasak a kialakult helyzet rugalmas kezelésére, a megfelelő létszám minden szolgálati helyen rendelkezésre áll.

A háború kirobbanása óta minden ukrán-magyar határátkelőhelyen jelentősen megemelkedett a személyforgalomban a vasúton, valamint közúton gépjárművekkel és gyalogosan belépő utasok, menekültek száma. A záhonyi, a beregsurányi, a lónyai, a barabási és a tiszabecsi határátkelő is 0-24 órában üzemel, és a belépő forgalom számára egyes kilépő sávokat is megnyitottak. A forgalom kezelése zavartalan.

Az Európai Bizottsággal történt egyeztetés értelmében a jelenlegi helyzet rendkívüli politikai körülménynek tekintendő, így a 1186/2009/EK rendelet 4-11. cikke alkalmazandó, amelynek értelmében a magyar vámhatóság vámmentes vámeljárásban és szóbeli nyilatkozat elfogadásával kezeli az Ukrajna területéről érkező, ideiglenes védelemre jogosult személyek személyes ingóságait. A menekülők jellemzően személyi poggyásszal, csupán néhány bőrönddel érkeznek. Az utasforgalom beléptetését és vagyontárgyaik vámmentes kezelését gyorsan, szakszerűen végzik a NAV pénzügyőrei. A Bizottság orosz és ukrán viszonylatban elrendelt korlátozásaival kapcsolatos uniós intézkedéseket integrálták a nemzeti vámszakmai rendszerekbe, azok nyomon követése folyamatos.

A NAV a biztonsági és védelmi kockázatok minimalizálására ugyanakkor mind a kilépő, mind a belépő forgalmat vizsgálja, hogy tiltó-korlátozó rendelkezés hatálya alá tartozó árukat tartalmaznak-e.

Folyamatosan növekszik a kilépő humanitárius segélyszállítmányok száma is, ezeket soron kívül kezelik, átlagosan 5-10 percet vesz igénybe az átléptetésük. Az adományokkal teli szállítmányok jellemzően ruházatból és élelmiszerekből állnak. A gyors kiléptetés támogatására a segélyszervezeteknek, adományozóknak kontaktpontokat adnak meg.

A konstruktív, baráti légkörben zajlott találkozón a felek a már jól működő ukrán-magyar információcsere további bővítésének lehetőségéről is tárgyaltak.

 

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal