Magyarország szíve most itt dobog
Fotó: Szarka Lajos

Ülésezett a Megyei Védelmi Bizottság. A bizottság tagjai áttekintették a járvány elleni védekezési munkálatokat és a menekülthullámmal kapcsolatos feladatokat. Román István kormánymegbízottat, a Védelmi Bizottság elnökét arra kértük, hogy foglalja össze az elmúlt napok történéseit.

 

– Nehéz napokon vagyunk túl, egy hete háború dúl a szomszédságunkban, mit jelentett ez megyénk számára?

– A határon megjelenő rendészeti és humanitárius feladatok ellátásában mindenki, akinek ebben munkája van és lehet, az első pillanattól kezdve kivette a részét, óriási erők mozdultak meg. Magyarország mindenkit fogad, aki menekülőként érkezik. A másik, amit ki kell emelnünk, az az, hogy a beregi, szatmári, határ menti térségben élő emberek az első pillanatban megmozdultak. A polgármesterek melegedőket nyitottak, a településeken élők azonnal beálltak segíteni, ki mivel tudott, étellel, itallal, az adományok rakodásával, szállítással. Ennek köszönhetően elmondhatjuk azt, hogy aki Magyarországra érkezik menekülőként, az első pillanattól kezdve barátságos, emberséges fogadtatásban részesül, és ha szüksége van valamire, akkor azt rövid időn belül megkapja. Az első napokban az országos nagy karitatív szervezetek is megjelentek, a Magyar Honvédség megnyugtató jelenléte pedig szavatolja a biztonságot. Magyarország szíve most itt dobog, és ezt érzik a hozzánk menekülők is, akik nagyon hálásak a segítségért.

– Milyen munkát végzett a Kormányhivatal az elmúlt napokban?

– Munkatársaink az első pillanattól ott voltak a határátkelőkön és segítettek. A munka az első lépcsőben a határokon kezdődött, természetes volt, hogy helyben kellett segíteni, közben pedig megszervezni a hátországot, ideiglenes szálláshelyeket nyitni, fogadni az adományokat, biztosítani a továbbutazás lehetőségét a menekülőknek. Segítségpontok jöttek létre, ahol az önkormányzatok munkatársai, a rendőrség, a karitatív szervezetek, az egészségügyi személyzet, a tolmácsok együttesen minden segítséget meg tudnak adni. A Kormányhivatal munkatársai koordinációs feladatokat látnak el, valamint kollégáim a Védelmi Titkárságon és a Kormányhivatalban szervezik az egészségügyi ellátást, a szálláshelyek kijelölését, a hozzánk érkezők okmányainak kiállítását, a szállítójárművek biztosítását. Szinte minden főosztályunknak van feladata az állategészségügytől a foglalkoztatásig, és mindenki azért dolgozik, hogy segítséget tudjunk adni a menekülőknek.

Rendkívül sokrétű feladat ez, és minden munka mögött ott van az ember. Felemelő megtapasztalni, hogy az emberfeletti munkában elcsigázott segítők milyen szeretettel, gondoskodással fordulnak a menekültekhez, mindenkihez akad egy-két jó szó, egy biztató mosoly. Megható az is, hogy milyen összefogás tapasztalható az ország egészéből érkező adományok tekintetében és a megye települései részéről is, amelyek menekülteket fogadnak, szállást, élelmet biztosítanak számukra. És mindezek mögött ott van Magyarország Kormánya, amely biztosítja az erőforrásokat, a szükséges anyagi forrást – vagyis az ország egységben, a legnagyobb lelkesedéssel cselekszik. Szeretném mindenkinek megköszönni az elmúlt napok erőfeszítéseit, meggyőződésem, hogy Magyarország és a magyarok bizonyították, ránk a legnagyobb bajban is lehet számítani!