Speciális endoszkóp a kórháznak

 

Újabb adomány a kórháznak

 

Speciális endoszkópos készüléket ajánlott fel Bige László, a Bige Holding cégcsoport elnök-vezérigazgatója a Jósa András Oktatókórháznak. A civil felajánlás nem egyedi az egészségügyi intézmény életében, hiszen Bige László már 2014-ben is hozzásegítette a kórházat egy orvostechnikai berendezéshez, az elmúlt évben pedig egy, a tüdőembólia diagnosztizálásához nélkülözhetetlen készüléket vásárolt. Ebben az évben a I. számú Belgyógyászati Osztály betegein segített.

 

Erkölcsi kötelesség a segítségnyújtás

 

További képekért kattintson a fotóra!

Bige László, a Bige Holding elnök-vezérigazgatója azt mondta, Nyíregyházán él, és a cég központja is itt van, így erkölcsi kötelességének érzi azt, hogy támogass a nyíregyházi kórházat. Bige László hozzátette, elsősorban azért, mert nagyon széles körön lehet így segíteni, hiszen azok az emberek akik betegek lesznek, azoknak az a legfontosabb, hogy meggyógyuljanak.

 

Először Nyíregyházán dolgoznak majd ilyen műszerrel

 

Ilyen speciális, endoszkópos készülék eddig még nem volt Magyarországon, először a Jósa András Oktatókórház orvosai dolgozhatnak vele.

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, ez az új endoszkóp egy olyan innovációnak az eredménye, amit csak olyan helyen tudnak használni, ahol megvan hozzá a megfelelő „szürkeállomány”. A főigazgató hozzátette, a Jósa András Oktatókórház I. számú Belgyógyászati Osztályán Szegedi László főorvos vezetésével van egy olyan csapat, akik az epeút endoszkópiában olyan jártasságra tettek szert, hogy ezt az eszközt ők tudják megfelelően használni.

 

Sok epeúti vizsgálat zajlik évente Nyíregyáhzán

 

Nyíregyháza az ország egyik legnagyobb centruma, ahol epeúti vizsgálatokat végeznek. Évente közel 900 esetben kerül sor epeúti felderítésre. Az új készüléket azonban nem alkalmazzák majd a mindennapokban. Csak azokban a helyzetekben hívják segítségül a szakemberek, amelyekben az orvosok elakadnak a hagyományos epeúti endoszkópiával.

Dr. Szegedi László, a Jósa András Oktatókórház I. sz. Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa elmagyarázta, ez egy speciális, epeúti endoszkópiára szolgáló berendezés. A szakember hozzátette, a rutin epeúti vizsgálatoknál ezt nem kell használni, hiszen azokatmeg tudják oldani átvilágítóval és a hagyományos endoszkópiával, azonban vannak olyan esetek, amikor ezekkel a hagyományos módszerekkel nem tudják diagnosztizálni a bajt és akkor segít majd ez a speciális endoszkóp.

Az új berendezés lehetőséget biztosít az ismeretlen eredetű epeúti szűkületek természetének meghatározására, a végén található csipesz segítségével pedig akár szövettani mintát is tudnak venni az orvosok, de alkalmas a beékelődött nagy epeúti kövek összetörésére és eltávolítására is.

ME.

Fotó: Szarka Lajos