Sokba kerülhet a fácán leves – Bíróság előtt a besenyődi orvvadász

Sokba kerülhet a fácán leves – Bíróság előtt a besenyődi orvvadász

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a besenyődi férfi 10 darab, drótból készült hurkot helyezett ki Apagyon, egy erdős területen. Kifigyelte ugyanis a vadállatok vonulási útvonalát a hóban, és elhatározta, hogy a hurkok segítségével elejti az állatokat. Először egy fácánkakas lépett bele a hurokba, amiből szabadulni nem tudott, és kb. 30 percig tartó fuldoklás után elpusztult. A fácánkakas értéke 15.000,- forint.

 

Másnap egy őz lépett bele a hurokba, és egy-két óra szenvedés után szintén megfulladt. Vádlott az őz tetemét délelőtt a hóban elrejtette, azt csak este akarta hazavinni az ingatlanára, amikor mások már nem látják. Erre azonban már nem volt alkalma, mert az ingatlan gazdája észrevette a nyomokat, és értesítette a rendőrséget. Az őz értéke 70.000,- forint.

 

A vadászati törvény szerint a hurok tiltott vadászati eszköznek minősül.

 

Az ügyészség orvvadászat bűntettével, állatkínzás bűntettével és lopás vétségének kísérletével vádolja a férfit. A vádlott beismerő vallomást tett a nyomozás során, tettét azzal indokolta, hogy öt kiskorú gyermeke eltartásáról gondoskodik, és az elejtett vadat a családjával szerette volna elfogyasztani.

 

Az ügyészség elzárás büntetés kiszabására tesz indítványt a bíróságnak, ami a törvény értelmében 90 napig terjedhet.

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

 

 


Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség