Sok eső hullott, meglátszik a folyók vízhozamán,  ám a hangsúly a megtartáson van

Az elmúlt napok csapadékos időjárása következményeként árhullám vonul le a Tiszán és mellékfolyóin. A vízgyűjtő területeken helyenként a novemberi átlagot elérő csapadék hullott le 48 óra alatt. Az elkövetkező napokban további számottevő mennyiségű csapadék nem várható, így intenzív apadás valószínű. A nagy mennyiségben érkezett, és a sík vidékre leesett csapadéknak érezhető hatása lesz a talajvízszintek emelkedésére.

A Tisza jelenleg Tiszabecsnél tetőzik a II. fokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízállással, alatta Tivadarnál szintén II. fok feletti, lejjebb II. fokot megközelítő tetőzés várható.

A mellékfolyók közül I. fokot elérő vízállással tetőzött a Sajó Sajószentpéternél, jelenleg tetőzik a Túr Garbolcnál, a Kraszna Ágerdőmajornál. A Bodrog várhatóan a hét második felében tetőzik szintén I. fok feletti vízállással. A Tarna a III. fok feletti tetőzést követően jelenleg apad, Tarnamérán és Tarnaörsön is II. fok feletti a vízállása, a Zagyva Jászteleknél II. fok felett tetőzött, lassan elnyúló apadás valószínű. A Tisza további mellékfolyói várhatóan fokozatot el nem érő vízállással tetőznek.

A bő csapadék miatt szinte mindenhol telítődött vízzel a talaj felső rétege, csak lassan tudja elnyelni az utánpótlást, ezért több helyen belvíz alakult ki. Az idei esztendőben lehullott csapadék mennyisége ugyan már november végén több volt, mint a sokéves átlag, de fel kell készülnünk a jövő szélsőségesen száraz időszakaira is. Ezért fontos, hogy az őszi-téli csapadékmennyiség egy részét helyben tartsuk.  A vízügy tehát a víz visszatartására és tartalékolására törekszik, ezért ahol lehetséges, nem indítják be a szivattyútelepeket. Az elmúlt héten a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei egyeztettek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával a belvízvédekezés módjáról, hiszen a működési területükön lehullott jelentős mennyiségű csapadék is csak kis mértékben tud beszivárogni a földbe. A legnagyobb és legjobb víztározónk a talaj, ezért a belvizet nem vezetik el azonnal a területekről, hanem időt hagynak a természetes beszivárgásra. Az előre egyeztetett helyszíneken csak a szélsőséges helyzetek elkerülése érdekében indítják be a szivattyútelepeket, vagyis csak olyan helyeken, ahol e nélkül a víz kilépne a befogadó vízfolyásokhoz, tározókhoz vezető csatornákból.

Az Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei az árvizek fokozott felügyelete mellett szintén kiemelten figyelnek a vízvisszatartási lehetőségekre. Azokon a tájegységeken, ahol erre lehetőség van, szabályozottan töltődnek a tározók, csak káros mértékű vízmennyiséget engednek ki a csatornákból. Az öblözetekben szintén tározás valósul meg. Felső-Szabolcsban és a Beregben belvízi szivattyúzást csak a belterületek érdekében végeznek.

A vízügy elsődleges célja most az, hogy a kialakuló belvízmennyiséget, ahol ez lehetséges, megőrizze és tározza a szárazabb időszakokra. A termőföldeket érintő helyzetről pedig továbbra is folyamatosan egyeztetnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereivel.

forrás: OVF