Sógornők a színházban – Az évad egyik utolsó bemutatójának olvasópróbáján jártunk
Fotó: Szarka Lajos

Az évad utolsó három bemutatóját készítik elő a napokban a Móricz Zsigmond Színházban. Hétfőn a Sógornők és a Púpos lovacska, jövő hétfőn pedig a Várj míg sötét lesz című előadás olvasópróbája lesz. A nagyszínpad, a Művész Stúdió, illetve a Krúdy Kamara programjáról van szó.

Hétfőn délelőtt a Sógornők olvasópróbáján jártunk. A darab rendezője Horváth Péter, a dramaturg Szokolai Brigitta, a történet pedig 12 nőről szól. Pregitzer Fruzsinát és Litauszky Lilla vendégművészt is láthatja majd a közönség.

Horváth Péter, az előadás rendezője elmondta:

Valószínű, jól fogom érezni magam. Egy vidám másfél hónapra számítok.

A kortárs kanadai író története látszólag ártatlan. Egy nagyvárosi lakótelepen élő családanya megüti a főnyereményt. Korlátlan vásárlási lehetőséget kap egy pláza teljes katalógusára. A főszereplő matricák elhelyezéséhez kér segítséget, így gyűlnek össze a barátnők és rokonok. Aztán leszáll az este, jönnek az italok, s nem egyedüli az egyetemes drámairodalomban, hogy különböző korú lányok, asszonyok mesélnek, kibeszélik sérelmeiket és igazságot keresnek. Különben Kanada múltjában lázadó és lázító műnek számít a Sógornők.

Franciául, illetve a Québec tartomány, Montreál nagyvárosa külső kerületeiben lakó proletár osztály által beszélt szleng ez a joual nyelv. Ezen a nyelven írta a darabját a szerző. Már ez maga abban az időben - amit csendes forradalomnak neveztek, néhány éven belül, aztán átalakult minden, és francia közigazgatás, francia hivatalosság megszületett – lázító volt. 

– nyilatkozta a rendező.

Parti Nagy Lajos, a nyelvművész fordítását használják a nyíregyházi előadásban. A díszlet és a jelmez a '60–as éveket idézi.

Ahogy Horváth Péter fogalmaz:

Remélhetőleg ez helyenként nagyon derűsen szórakoztató, helyenként torokszorító, és mindenképpen tanulságos történet – ebben segítek én.

A Sógornők bemutatója április 4-én lesz a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán. Március végén kerül a közönség elé a Púpos lovacska a Művész Stúdióban, aztán a Krúdy Kamara szintén áprilisi bemutatóján dolgoznak a színészek, Mészáros Tibor rendezővel.

Kapcsolódó galéria

Olvasópróba - Sógornők