Socca kiemelt bajnokság - Nyíregyháza is kapcsolódott a kispályás szervezethez

Nyíregyházán is rendezhetnek idén kispályás mérkőzéseket műfüvön. A Socca Hungary bajnokságának keretében mérhetik össze tudásukat a csapatok. A szervezet célja a sportág népszerűsítése. 

A Socca Hungary az International Socca Federation (ISF) hivatalos magyar partnere. A Socca Federation egy olyan nemzetközi szervezet, mely kispályás 4+1, 5+1, 6+1, 7+1 es tornákat szervez a világ körül. A különböző országok szerződéses szövetségei alkotják a Socca Federation-t.  A cél az, hogy a magyar labdarúgásban a nagypályás labdarúgás és a futsal mellett a hagyományos kispályás labdarúgás is népszerű legyen. Úgy gondolják, hogy a három sportág alapjai hasonlóak, szabályrendszerei eltérnek, de kiegészíthetik egymást. A magyar válogatott 2019-ben világbajnokságon vett részt, és remekül szerepelt. Eldőlt, hogy Nyíregyházán is rendeznek majd idén Socca bajnokikat. 

A tapasztalat azt mutatja, a keleti régióban nagyon sokan szeretik a labdarúgást, és kijelenthetem, hogy a Socca megérkezett Nyíregyházára. A Városi Stadion műfüves pályáján indul majd a kiemelt bajnokság, de tervezünk női és utánpótlás bajnokságot is – mondta Csuhai Tibor, a Socca Hungary ügyvezetője. 

Hazánkban a kispályás labdarúgás mind amatőr, mind profi szinten szép hagyományokkal rendelkezik. A Socca megyei győztese a budapesti fináléba, onnan pedig akár a Bajnokok Ligájába is kijuthat, mivel két magyar együttes képviselheti hazánkat. A nyíregyházi indulást az önkormányzat és a Sportcentrum is segíti. Már most van olyan játékos, aki bekerült a nemzeti csapatba.  

- Somogyi Márk személyében büszkén mondhatom, hogy már van válogatott játékosunk, és abban is biztos vagyok, hogy továbbiak követhetik. Sok tehetség van a megyében, akik így akár a nemzetközi porondra is eljuthatnak, de természetesen a Socca fő célja továbbra is a szabadidősport,  hogy a csapatok megfelelő körülmények között játszhassanak - mondta Székely János megyei vezető. 

A világbajnokságon és a BL meccseken egyidejűleg öt mezőnyjátékos és egy kapus tartózkodik a pályán, a hagyományos kézilabdapályánál nagyobb, 45 x 25 méteres területen játszanak a csapatok, a kapu négy méter széles, és kettő méter magas. A játék gyors és gólokban gazdag. Az elmúlt három esztendőben számos országos tornát szervezett már a szövetség, amelyeken közel ötszáz csapat, több ezer sportolóval vett részt. Amennyiben a járványhelyzet javul, 12 csapattal elindulhat a szabolcsi megyeszékhelyen a bajnokság, és szó van arról is hogy Nyíregyházán nemzetközi mérkőzéseket is rendeznek majd.