Smart, vlog és influencer – A XX. Internet Fiestáról jelentkezünk!
Az okos eszközökről szól az idei, XX. Internet Fiesta, melyhez ismét csatlakozott a Móricz Zsigmond Könyvtár.
Smart, vlog és influencer – A XX. Internet Fiestáról jelentkezünk!
Smart, vlog és influencer – A XX. Internet Fiestáról jelentkezünk!

Valóra vált a szervezők elképzelése, hiszen a középiskolás osztályok mellett felnőtt városlakók is látogatják a rendezvénysorozatot. Az utolsó alkalom a csütörtök délelőtt lesz.

Elég smart vagy? Avagy a dolgok internete – ezzel a címmel hirdette előadását az Internet Fiesták gyakori előadója, szakértője Radvánszki Gábor. Mondandójának vezérvonala: annyira okos a telefonunk, a mobil eszközünk, amennyire mi azzá tesszük.

Ha megnézzük az elmúlt évtizedek fejlődését a mobil eszközök piacán - akár telefon, akár számítógép -, azt vesszük észre, hogy olyan alkalmazások kerültek előtérbe, amelyek arra szolgálnak, hogy minél jobban megkönnyítsék a mindennapi életünket. Beleértve az autónkat, a lakásunkat, a közvetlen környezetünket. És a mai előadás fő vonulata az automatizálás.

Vagyis hogyan lehet programok, alkalmazások szerint irányítani a tv-t, a távmegfigyelő rendszert, háztartási eszközöket, akár a redőny vagy a világítás működését. A szakembert is meglepi, de a fiatalok nem tudják alkalmazni ezeket a funkciókat. Ők inkább felhasználói oldalról, a facebook, a twitter vagy az Instagram közvetítésével a társadalomhoz, a közösségi felületekhez kötik a mobil eszközök használatát. De nyitottak minden ismeretre.

Remélem, lesznek számomra újdonságok is, bár úgy gondolom, otthonosan mozgok valamilyen szinten ebben a témában. Ezért is mentem informatika tagozatra. De remélhetőleg minél több hasznosítható új ismeretet fogok itt kapni.  Mikrokontrollerek, és a dolgok internettel kapcsolatos különféle felhasználására vagyok kíváncsi.

- fogalmazott Tóth Bence, a Kölcsey Gimnázium diákja.

Csütörtökön, délelőtt 10 órától a vlogok és vloggerek vagy influencerek népszerűségéről beszél az idei rendezvény záróprogramján Márföldi István.

Míg évekkel ezelőtt mondjuk egy Sebestyén Balázs, egy Rákóczi Feri, vagy egy Majka határozta meg azt, hogy kiért rajonganak a fiatalok. A mai tizenévesek már alig tudják, hogy kik ezek a személyek, és számukra olyan emberek jelentek meg, akiket arra alkalmasnak tartanak, hogy az ő véleményüket befolyásolják. Megváltozott a fiatalok médiahasználata is. Egyre kevesebb tv-t néznek, egyre inkább csak az interneten vannak jelen, és nyilvánvalóan ott létrejött egy olyan közösség és olyan véleményformáló emberek jelentek meg, aki számukra meghatározóak.

A sorozat felveti a fiatalok témában való jártasságát és érdekélődését. Azt is, vajon milyen szisztéma szerint tanítják a gyakorlati alkalmazást az iskolákban, az informatika órákon.

Másrészt a felnőtteknek tisztában kell lenniük azzal, hogy nem érdekli őket sok más mellett a könyvtár sem, hiszen mindent megtalálnak az interneten. Az már alkatfüggő, ki mit használ az ezer-féle lehetőségből.

Kapcsolódó galéria

Internet Fiesta a könyvtárban