Smart Brass Band – Fúvós koncert a Vasutasban

Közösségi élményekben utazunk a dallamok szárnyán is. Ezt a címet kapta az 5 koncertből álló sorozat, melynek előadói a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar tagjai. A házigazda a Vasutas Művelődési Ház, mely minden korosztálynak szervez programokat. A nyugdíjasok éppúgy megfordulnak náluk, mint az általános vagy középiskolás korosztály.

A megye nyugdíjasai kaptak meghívót a Vasutas Művelődési Házban rendezett koncertre. A sorozat közönsége volt már általános és középiskolai csoport. Most a szépkorúaknak szólt a fúvós muzsika, de számtalan egyéb lehetőséget kihasználnak ők a Toldi utcai művelődési házban.

„10 éves kapcsolatunk van velük. Azóta itt tartjuk a foglalkozásainkat, a Konzervgyári Nyugdíjas Egyesület. Már bővültünk. Tánccsoport, kórus, Senior Örömtáncot oktatom 5 éve. Minden héten egy nap, hétfőn itt vagyunk. Akkor van minden, és mi nagyon boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk. Szuper hely, nagyszerű!” – lelkendezett a nyugdíjas egyesület elnöke, Juhász Lászlóné.

A legutóbbi aktuális esemény a Smart Brass Band koncertje volt. Ők valamennyien a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar tagjai, és örömmel vállalták a tavasszal indult hangversenysorozatot. 

„Nagyon kellemes zenét válogattunk össze. Napjaink slágereitől a klasszikusig, illetve megjelenik a koncert vége felé a karácsony is. A kvintett, egy rézfúvós kvintett áll trombitából, tenorokból, tubából, és kiegészülünk egy ütős hangszerrel” – így szólt a koncert egyik szereplője, Suszter Csaba.

A Vasutas Művelődési Ház azon kevés kulturális intézmény közé tartozik, akik most, az energiaválság idején is fogadják a közönséget és a közösségeket. Nyugdíjasok, általános iskolások és gimnazisták is látogatják a Sakk és eszperantó szakkört, tartanak itt méhészgyűlést, magyar és matematika felkészítőt. Rendeznek kiállítást, kézműves foglalkozást, de a megye egyetlen népmese pontja is a Toldi utcai művelődési házban működik.

„Civil szervezetként folyamatosan pályázati források után kutatunk. A most megvalósuló, öt koncertből álló sorozatot még tavasszal terveztük meg. A Szabolcsi Koncert Fúvószenekarral és Majorette Csoporttal évek óta jó kapcsolatot ápolunk. A vasutas napokon is minden alkalommal fellépnek a múzeumfaluban. A Szabolcsi Koncert Fúvózenekar 6 tagjával alakult 2006-ban a Smart Brass Band együttes, Pur Tibor vezetésével és Suszter Csaba menedzselésével. Mivel Csaba Vasutas múlttal is bír, sőt a jelenben is mind a mai napig, adta magát a lehetőség, hogy ez év tavaszán megtervezzük velük ezt a koncertsorozatot” – tájékoztatott Gabányi Ferenc, a művelődési ház közművelődési szakembere.

A VOKE Vasutas Művelődési Ház mottója: Közösségi élményekben utazunk. Egyesületi formában működnek, és a támogatók között szerepel a MÁV és több vasutas szervezet is. Következő nagyrendezvényük a Vasutas Mikulás lesz december első napjaiban.