Sikeresen zárult a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum program

November 23-án tartották a Nyíregyháza Megyei jogú Város Önkormányzata és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal konzorciumi együttműködésével megvalósuló Nyíregyházi Foglakoztatási paktum projekt zárórendezvényét a Városháza Krúdy termében. A közel 4 Mrd Ft-os költségvetésű program célja a foglalkoztatás hosszú távú fejlesztése volt. A résztvevőket Dr. Kovács Ferenc polgármester és Román István főispán köszöntötte.

A Nyíregyházi Foglakoztatási paktum program 2016 és 2023 közötti működése során számos munkát vállalni szándékozó, hátrányos helyzetű álláskereső és inaktív személy foglalkoztathatóságának javítását, nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedését támogatta. A program valamivel több mint kétmilliárd forinttal indult, tavaly nyáron 300 millió, idén pedig másfél milliárd pluszforrást kapott a kormánytól. A munkáltatóknak akár 100%-os intenzitású támogatás igénybevételére is lehetősége nyílt a program keretében.

Vállalkozók és álláskeresők segítése

A paktum keretében nyíregyházi székhelyű vállalkozásokat és nyíregyházi lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, hátrányos helyzetű álláskeresőket segítettek. A projekt szempontjából hátrányos helyzetűnek minősült a 25 év alatt fiatalok vagy a 30 év alatti pályakezdő álláskeresők, a gyedről, gyesről vagy ápolási díjról visszatérők, vagy legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők, tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, megváltozott munkaképességű vagy roma nemzetiséghez tartozó személyek.

A nyíregyházi fiatalokat is megszólították

Zsel Emese, a paktumiroda munkatársa kiemelte, a paktum a megvalósítási időszaka alatt nagyon példás együttműködéseket hozott létre, ezért rengeteg pozitív tapasztalattal és példás szakmai eredményekkel zárják a projektet. A program keretében alakult munkacsoportok számos sikert könyvelhetnek el. – Nagyon büszkék vagyunk a szeptember 15-én megszervezett szakma fesztiválra. Óriási rendezvény volt, több ezer diákot fogadott be a Kossuth-tér, és nagyon színvonalas szakmai konferencia is kísérte ezt a napot.

Ifjúsági adatbázis: kapcsolat a várossal

– Az ifjúsági munkacsoport javaslatára elkészült egy ifjúsági adatbázis is, ami a jövőre tekintve is egy nagyszerű lehetőség lehet a munkáltatóknak, illetve a fiatalok számára, akik már nem Nyíregyházán élnek, vagy most jelenleg valamelyik nyíregyházi iskolában végzősök, de készülnek továbbtanulni. Ha regisztrálnak az adatbázisba, nem veszítik el a várossal a kapcsolatot, hiszen akár hírlevél formájában is tudjuk őket értesíteni, hogy milyen programlehetőségek és milyen álláslehetőségek lesznek itt a városban – nyilatkozta Zsel Emese.

Jóval kevesebb álláskeresőA záró rendezvényen szó esett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye aktuális munkaerőpiaci helyzetéről is, amellyel kapcsolatban Kocsis László, a kormányhivatal Foglalkoztatás-Felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály főosztályvezetője elmondta, 2010-hez képest nagymértékben csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Kiemelte, a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum projekt megvalósítási időszaka alatt több, mint 1000 cég részesült támogatásban, 3200 fő került kapcsolatba a foglalkoztatási szakterülettel és 2250 fő került vissza az elsődleges munkaerő piacra a bértámogatásoknak köszönhetően.

Értékteremtő városi szervezet

Hangsúlyozta, a projekt, ha tovább működik, vármegyei szinten is gyümölcsöző lehet. – Talán a teremben én vagyok az egyetlen, aki járási, foglalkoztatási irányítócsoporti betekintést is nyert a top-os programok tekintetében, láttam minden szintéren megvalósulni ezt a programot. Azt kell, hogy mondjam, a városi paktum egy igazán kiemelkedő szervezet, ami olyan értéket teremtett, amit, ha tovább tudunk vinni, akkor a városon kívül a megyének is hatalmas előnyére fog válni – mondta Kocsis László főosztályvezető.

A helyi termelőket is összefogták

A konzorcium a foglalkoztatás elősegítése mellett a helyi termék- és szolgáltatás fejlesztésre, valamint a befektetésösztönzésre is stratégiát dolgozott ki. A fejlesztésnek köszönhetően átfogó helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési stratégia született meg. A helyben megtermelt és helyben feldolgozott, valamint kézműves termékeket Made in Nyíregyháza védjeggyel látták el, jelezve ezzel is a garantált magas minőséget és színvonalat. A védjegy garanciát nyújt a térség helyi termékeinek magas minőségére vonatkozóan.

Made in Nyíregyháza: A cél az volt, hogy a helyi lakosság, a vásárlók, az ide érkező turisták keressék és előnyben részesítsék a Made in Nyíregyháza logóval ellátott termékeket. A helyi termelők, bio és nem bio gazdaságok, kézművesek, hagyományos helyi termék készítők, valamint szolgáltatók/szolgáltatások a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum című projekt elektronikus kataszteréhez is csatlakozhattak. Az adatbázisban való megjelenést a térség minden helyi termelője, gazdasága, szolgáltatója térítésmentesen vehette, illetve veheti igénybe továbbra is.

Átfogó program

A város gazdasági fejlődésének megtartása és a versenyképesség javítása érdekében egy befektetés-ösztönzési programot is létrehoztak, amelynek elsődleges célja a gazdaság- és városfejlesztés volt. Dr. Kovács Ferenc polgármester kiemelte, nem tudnak róla, hogy országos szinten ilyen átfogó program, mint a paktum, bárhol máshol megvalósult volna, kiemelve a befektetésösztönzést.

Példaértékű együttműködés

– Kiemelném a befektetésösztönzést, amiből létrejött a nyíregyházi nagyfoglakoztatók és a szakképzési centrum együttműködése. Ez országosan is példaértékű, aminek a szakmai kifutása a szakma fesztiválig tartott, ez egy egyedi program volt, ami megy tovább

– mondta beszédében a polgármester.

Befektetésösztönző fejlesztések

Az Ipari Park fejlesztése olyan beruházókat vonzott a régióba, amelyek nemcsak munkahelyeket hoztak létre, de hozzájárultak a gazdasági mutatók növekedéséhez is. A város célja továbbra is a magasabb többletjövedelmeket biztosító, nagyobb hozzáadott értéket jelentő befektetések vonzása. Nyíregyháza, mint befektetési célpont több tekintetben is kedvező adottságokkal rendelkezik. Kocsis László főosztályvezető hozzátette, Nyíregyháza előtt hatalmas feladat áll munkaerő tekintetében, mindenkinek, aki szeretne dolgozni, munkát kívánnak biztosítani, hozzájárulva a térség gazdasági fellendítéséhez, foglalkoztatási szintjének és a lakosság életszínvonalának további növeléséhez.

 

Kapcsolódó galéria

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum záró rendezvénye