Sikeres volt a táboroztatás – 1800 diáknak biztosított lehetőséget az önkormányzat
Fotó: Szarka Lajos

Idén nyáron visszatért a pandémia előtti helyzet a táborozást illetően és összesen 1800 gyereknek biztosított az önkormányzat nyári elfoglaltságot. A táboroztatás sikeresen lezajlott, rendkívüli esemény sehol nem történt. Az első turnusban minden tanuló ingyen vehetett részt a programokon, egyedül az étkezésért fizettek a szülők.

Rengeteg gyerek vett részt az idei nyári táborokban Nyíregyházán. Az önkormányzat által szervezett szabadidős lehetőségnek ebben az évben még nagyobb szerepe volt, ugyanis sok szülő a pandémia idején kivette a szabadságát, hogy ne maradjanak egyedül otthon a gyerekek. Így viszont a nyári szünet okozott volna problémát, ha Nyíregyháza nem kínált volna ennyi lehetőséget a tanulók számára.

„A táboraink teljes maximális létszámmal működtek és nagy örömmel mondom, hogy rendkívüli események nélkül bonyolítottunk le négy típusú tábort, összesen 1800 gyermek számára. Az első turnusban mindenki ingyenesen táborozhatott, csak az étkezésért kellett fizetni. Akinek volt év közben kedvezménye, az hozta azt a nyári táborba is, tehát ha év közben nem fizetett, akkor itt sem kellett. Természetesen, aki igényelt szállítást, azt meg kellett fizetni” – mondta Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

Második turnus

A gyerekeknek arra is volt lehetőségük, hogy a második turnusban is részt vegyenek bizonyos táborokban, azzal a feltétellel, hogy nem szorított ki más, első turnusos tanulót. Ezt viszont önköltséges formában vehették igénybe, de ennek összege 20 ezer forint alatt volt. Népszerű volt a Jósa András Múzeum, illetve a múzeumfalu tábora, a kihagyhatatlan Kisvakond is, és most idén először volt az Atlétikai Centrumban sport- és élménytábor.

Szigligeti élmények

„Örömmel tájékoztatom a nyíregyháziakat, hogy rendben lezajlott a táboroztatás, de itt nem állunk meg, mert volt nekünk szigligeti táborunk is, ahol 700 gyermek tudott 35 ezer forintért egy hétig táborozni. Itt azt tudni kell, hogy a leghátrányosabb nyíregyházi gyermekek számára 10 ezer forint kedvezményt biztosítunk, hogy ne anyagi akadálya legyen annak, hogy a gyerek nem tud elmenni táborozni. A képes riportokat én mindig elolvastam a nyiregyhaza.hu-n, ott mindig rajta volt, hogy melyik iskola volt éppen Szigligeten, ott voltak a csoportképek, az egy óriási buli. Én annak idején nyírszőlősi diákként is voltam táborban, úgyhogy személyes élményeim is vannak Szigligetről, az egy életre szóló élmény” – tette hozzá az alpolgármester.

Az önkormányzat a költségek nagy részét idén is fedezte, több mint húszmillió forintot költöttek 2021-ben a diákok nyári táboroztatására.