Segítenek a falugazdászok – Ingyenes segítség, gyorsítható ügyintézés

Segítenek a falugazdászok – Ingyenes segítség, gyorsítható ügyintézés
Április 9-től elkezdődött az egységes kérelmek idei benyújtási időszaka az agrártámogatásokra.

A hatékony lehívásban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának meghatározó szerepe van, a támogatási kérelmek benyújtásában idén is ingyenes segítséget nyújtanak a falugazdászok.

A területalapú támogatásokat a területek jogszerű földhasználója igényelheti, aki teljesíti a támogatásra vonatkozó egyéb jogosultsági feltételeket. Idén már 46 jogcímre lehet támogatási és kifizetési kérelmet benyújtani. Fontos, hogy több jogcím igénylése esetében a vonatkozó előírások és kötelezettségek változtak, erről a kérelem kitöltésekor a NAK szakemberei felvilágosítást adnak az érintett ügyfeleknek. A kérelmeket 2019-ben is csak elektronikus úton, a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén lehet beadni. A kérelmek szankciómentes benyújtására május 15-ig van lehetőség, az ezt követő napokon benyújtott kérelmek esetében munkanaponkénti 1 százalékos támogatáscsökkentés alkalmaznak. A kérelem beküldésére nyitva álló utolsó nap június 11. A május 15-ig beadott kérelmek szankció nélküli módosítása idén május 31. helyett június 2-ig lehetséges, kivételt képeznek ez alól az állatalapú támogatási kérelmek, amelyek változtatása esetén május 15. után már támogatáscsökkenéssel kell számolni.

Gyorsítható az ügyintézés

A NAK felhívja a falugazdászok közreműködését igénybe vevő gazdálkodók figyelmét, hogy őstermelői kártyával vagy kamarai kártyával jelentősen gyorsítható az ügyintézési idő. Fontos, hogy az elektronikus jelszót, valamint a 2018-as támogatási kérelmét az igénylő feltétlenül vigye magával. Amennyiben nincs vagy elveszett az elektronikus jelszó, újat igényelni a MÁK honlapjáról letölthető nyomtatvány segítségével teheti meg. Célszerű, hogy az agrártámogatások igénylésekor az igénylő ügyfél személyesen járjon el. Kérik, hogy az érintettek időpont-egyeztetés céljából mielőbb keressék fel a falugazdászukat.