Saslik nem csak szabadtűzön
Ez az étel is igazi alkotó folyamat, hiszen csak a képzeletünk szab határt a felhasznált alapanyagoknak. Bármelyen húsból elkészíthető és a felhasználható zöldségek skálája is kimeríthetetlen. A burgonyától, a padlizsánon át, a cukkinin keresztül a gombáig, paprikáig, hagymáig, minden jó választás a nyársra. De természetesen kolbásszal, szalonnával kiegészítve is készíthető. (Azt azért ajánlanám a háziasszonyoknak, ha sertés, vagy marha saslikot készítenek, ajánlott a húst előző nap, sóval, borssal, hagymával ízesített pácba tenni.)
Sorminta
A nyársunk akkor lesz a legszebb, ha a hozzávalókat közel azonos méretre vagdaljuk, majd felszúrjuk a nyársra. Lehet szép díszítő sorokat készíteni (pl.: hús, kolbász, paprika, gomba, burgonya, hagyma) majd ezt ismételhetjük amíg – az üzletben kapható, fém vagy fa – nyárs végére nem érünk. Amikor a nyársak elkészültek tegyük egymás mellé a tepsibe, ezután fűszerezzük. Én ezt úgy szoktam, hogy egy edénybe olajat töltök, majd fűszereket szórok bele. Sót, borsot, piros aranyat, fokhagymát, melyet jól elkeverek és egy széles ecset segítségével bekenem vele a saslikokat. Ezután pedig előmelegített sütőbe készre sütöm. Amíg a rablóhús elkészül, süthetünk hozzá hasábburgonyát, és a vendégeknek frissen tálalhatjuk.
Sipos Marianna