Sakkpalota lett a Kazinczy
Sakkpalota referenciaintézmény lett a Kazinczy iskola. A Polgár Judit által kidolgozott képességfejlesztő programot már egy ideje használja a nyíregyházi intézmény, és jók a tapasztalatok. A sakkbajnok ma adta át hivatalosan a Sakkpalota címet.

 

A sakk személyiségfejlesztő, segít a logikus gondolkodásban és a fegyelmezésben. A Kazinczy Ferenc Tagintézményben már használják a mindennapok során, sőt hetente egyszer sakkórájuk van a gyerekeknek. Az eredmények már látszanak, a többi tantárgyat is könnyebben tanulják a gyerekek.

– Matematika-, magyar- és énekórán is nagy hasznát veszik a gyerekek és a tanárok. Az órák nagy része játék, ilyenkor előkerülnek a figurák a papír és a ceruza helyett – mondta Simonné Gincsai Rita, a Kazinczy Ferenc Tagintézmény tanítója.

A Kazinczyban alkalmazott Sakkpalota programot Polgár Judit dolgozta ki. A világhírű sportoló módszerével már számos sikert ért el, és az országban több helyen alkalmazzák. Nyíregyházán Magyarország tizedik Sakkpalotája jött létre, az erről szóló oklevelet maga a program kidolgozója adta át.

Kaszparovval sokat lobbiztunk azért, hogy a sakk bekerüljön Európában az oktatási rendszerbe. Ez sikerült, 2013-tól Magyarországon már választható óra a sakk, aminek nagyon örülünk – mondta Polgár Judit, nemzetközi nagymester.

A nyíregyházi iskola tanárai elvégeztek egy 30 órás továbbképzést, ahol megtanulhatták a pedagógiai módszereket, és ma már a gyerekeknek is természetes, hogy sakkórájuk van. Nyíregyháza polgármestere a mai napig profitál abból, hogy egykoron versenyszerűen játszott.

Tízévesen tanultam meg sakkozni, hat évig jártam versenyekre is. Most a polgármesteri munkában is látom, hogy mennyit segít ez nekem a döntésképességben, az elemzésben, és egy polgármesternek sok szimultán partija van párhuzamosan, ezt a korábbi sakkversenyzés nélkül nem tudnám csinálni – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester.

A következő tanévtől az iskola már beépíti pedagógiai programjába a Sakkpalota programot. A tervek szerint a város további iskoláiban is alkalmazzák majd a módszert.

Dankó László